Kostelní Vydří (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Kostelní Vydří (tvrz))
Zámek Kostelní Vydří
Chybí zde svobodný obrázek
Poloha
AdresaKostelní Vydří, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky31436/3-1976 (PkMISSezObrWD)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek v Kostelním Vydří v okrese Jindřichův Hradec pochází ze začátku 17. století. Navazuje na původní renesanční tvrz ze 16. století. Od roku 1963 je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Objekt je dlouhodobě nevyužívaný a chátrá. Památka je v soukromém vlastnictví a je na ni vydán exekuční příkaz k prodeji (listopad 2020).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ves je poprvé zmiňována roku 1305, kdy byla v majetku zderazských křižovníků. Poté se majitelé často střídali. Od roku 1531 byla původně gotická tvrz v majetku Koňasů z Vydří. V 16. stol. provedli její renesanční přestavbu; zvýšili ji o patro a nechali vyzdobit sgrafity. O století později byla barokní přístavbou upravena na zámek, který byl počátkem 19. století dále stavebně upraven. Původní tvrz pak sloužila jako sýpka.[2]

Německému majiteli byl zámek po druhé světové válce zkonfiskován. Poté byl využíván různými socialistickými zemědělskými organizacemi.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zámek je jednopatrový, dvoukřídlý se sedlovými střechami. V přízemí se nacházejí zazděné arkády sklenuté křížovými klenbami a valeně klenutý průjezd s lunetami. Okna v patře mají kamenná ostění.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2020-11-28]. Identifikátor záznamu 142949 : Zámek. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. CUKR, Jiří. Tvrz Kostelní Vydří [online]. Hrady.cz, 2003-12-7. Dostupné online.