Kostel svatého Petra (Vídeň)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Petra
Místo
StátRakouskoRakousko Rakousko
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevkatolicismus
Zasvěcenísvatý Petr
Architektonický popis
Stavební slohbarokní architektura
Výstavba1701
Specifikace
Délka50 m
Šířka20 m
Další informace
AdresaPetersplatz, Vnitřní město, RakouskoRakousko Rakousko
Oficiální webOficiální web
Kód památky50534
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Petra (německy Peterskirche) je barokní římskokatolický farní kostel ve Vídni v Rakousku, stojící na náměstí Petersplatz v historickém jádru Vídně, západně od Svatoštěpánského dómu a severně od morového sloupu. Z třídy Graben vede k jeho průčelí ulice Jungferngasse. V roce 1970 vídeňský arcibiskup Franz König předal kostel prelatuře Opus Dei.

Historie[editovat | editovat zdroj]

  • Nejstarší budova (z níž zůstaly pouze archeologické nálezy) stála na místě antické budovy kasáren římského tábora Vindobona [1] a dvě desítky metrů od katakomb prvních křesťanů, do nichž se vcházelo v místech pod západním vchodem románského průčelí [[Katedrála svatého Štěpána (Vídeň)|Svatoštěpánského dómu]. Chrám byl založen v raného středověku, pravděpodobně v 6.-10. století jako jeden z nejstarších kostelů ve Vídni.
  • První stavbu nahradil románský kostel s hlavní lodí a dvěma loděmi, podle legendy založený císařem Karlem Velikým při jeho válečném tažení roku 791. První písemná zmínka o kostele pochází z nájemní smlouvy z Mautern z roku 1137,[2] podle které byly vídeňské kostely (v množném čísle) podřízeny faře u svatého Štěpána. Ke konci 12. století byla správa kostela podřízena Schottenstiftu (klášteru skotských benediktinů ve Vídni).

Středověký kostel měl tři oltáře, s apsidou na jihu místo většinopvé východní orientace. Tato neobvyklá vlastnost vyvolala diskuse odborníků o původním účelu budovy, například světské budovy. Byl obklopen obchody a nedaleké sídlo měla městská garda, předchůdce policie. Starý kostel vyhořel v roce 1661 a byl poté opraven jen provizorně.

  • Barokní kostel: jeho stavbu iniciovalo náboženské bratrstvo Nejsvětější Trojice, v němž byli sdruženi nejbohatší vídeňstí měšťané a jehož členem byl i císař Leopold I., který jakmile v letech 1679-1680 Vídeň zasáhla morová rána, uprchl do Pasova. Po návratu slíbil, že kostel dá opravit .

Kolem roku 1701 byly plány kupolového kostela, jež vytvořili Francesco Martinelli, Franz Jänggl a Christian Oettl, realizovány pod vedením Gabriela Montaniho. Roku 1703 ho nahradil a plány pozměnil Johann Lukas von Hildebrandt. [3] Návrh byl inspirován Vatikánskou bazilikou v Římě. 25. října 1708 byla stavba vysvěcena. V letech 1708-1715 pokračovaly vnitřní výzdoba a zařízení, 1713-1717 byla vymalována štukaturami vyzdobena kupole, v letech 1730-1733 ukončena výzdoba chóru. Roku 1733 kardinál Kollonitsch vysvětil celý kostel. Byl první kupolovitou stavbou barokní Vídně a jedinou ve stylu radikálního baroka. Vzhledem k omezení prostoru okolní zástavbou byl postaven na oválném půdorysu s předsunutým presbytářem a sakristií na západní straně a s diagonálně pootočeným dvojvěžím po stranách západní vstupní haly a empory. Interiér lodi má po obvodu 6 výklenkových kaplí a jako protějšek kazatelny slouží sochařsky pojatý a vysunutý oltář Smrti svatého Jana Nepomuckého.

  • Matthias Steinl byl zodpovědný za vedení vnitřní výzdoby.
  • Fresky původně maloval italský jezuitský malíř Andrea Pozzo, jehož výzdoba byla po jeho smrti odstraněna. V roce 1713 Johann Michael Rottmayr zahájil zcela novou výmalbu. Freska v kupoli představuje korunovaci Panny Marie. Na triumfálním oblouku je plastický erb císaře Leopolda I. Ve cviklech pod kupolí jsou vyobrazeni čtyři evangelisté a čtyři Církevní otcové Západu, které vymaloval vídeňský malíř Johann Georg Schmidt, jehož dílem je také oltářní obraz archanděla Michaela v boji s ďáblem v jižní boční kapli sv. archanděla Michaela. Na tabernáklu téhož oltáře je poutní obraz Panny Marie Dobré rady z Genezzana.

Kostel prošel v letech 1998–2004 rekonstrukcí, která vrátila většině obrazů jejich původní bohatý kolorit a jas.

Okolí[editovat | editovat zdroj]

V rohovém domě naproti kostelu bydlel v letech 1870–1873 jako student, v rodině svého přítele, budoucí československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, což připomíná pamětní deska.[4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Peterskirche, Vienna na anglické Wikipedii.

  1. oficiální stránky kostela
  2. Vídeň – kostel sv. Petra (Wien – Peterskirche). www.turistika.cz [online]. [cit. 2019-10-17]. Dostupné online. 
  3. https://www.geschichtewiki.wien.gv.at/Peterskirche podle Georg DEHIO, Die Kunstdenkmäler Österreichs I, Wien
  4. Procházka po Vídni - kostely v centru rakouské metropole slovem i obrazem. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2019-10-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]