Kostel svaté Anny (Pustá Kamenice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svaté Anny
Kostel sv. Anny, Pustá Kamenice (leden 2020)
Kostel sv. Anny, Pustá Kamenice (leden 2020)
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajPardubický
OkresSvitavy
ObecPustá Kamenice
Souřadnice
Pustá Kamenice
Pustá Kamenice
Základní informace
Církevřímskokatolická
ProvincieČechy
Diecézekrálovéhradecká
Vikariátchrudimský
FarnostŘímskokatolická farnost Pustá Kamenice
Zasvěcenísvatá Anna
Architektonický popis
Stavební slohbarokní
Výstavba1680–1690
Specifikace
Umístění oltářevýchod
Stavební materiálkámen, cihla
Další informace
Adresa569 82 Pustá Kamenice
Oficiální webŘímskokatolická farnost Pustá Kamenice, Čachnov, Františky a Rychnov
Kód památky46586/6-3301 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Barokní kostel Svaté Anny v Pusté Kamenici ze 17. století, lidově též nazýván „červená kaple“ se nachází na malém návrší (634 m n. m.) na východním konci obce. Je ojedinělou ukázkou pronikání vysoké architektury do venkovského prostředí. Půdorys kostela má tvar řeckého kříže a je zmenšenou kopií chrámu svatého Petra v Římě. Nad kněžištěm je vyklenuta 12 metrů vysoká kopule, střecha je sedlová, pokrytá břidlicí, zvonice je oplechovaná. Vnitřní vybavení je novogotické a pochází z 19. století. V interiéru se nachází obraz madony z konce 17. století, další část interiéru pochází z roku 1884–1888. Celý vnitřní prostor je proveden polychromovou úpravou. Kostel je v seznamu kulturních památek od roku 1964. Součástí areálu jsou hřbitovy, katolický a evangelický a dříve i fara, která je nyní v soukromých rukou. V 19. století byla ve svahu za farou velká okrasná zahrada – park. Kostel patří do farnosti Pustá Kamenice, která je spravována excurrendo z farnosti v Krouně. V kostele se pravidelně konají bohoslužby.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původní dřevěný kostelík, vystavěný zdejšími horníky a uhlíři, se zde poprvé připomíná v roce 1350, zanikl po roce 1677. Současný římskokatolický kostel byl vystavěn v letech 1680–1690 za přispění Františka Antonína Berky z Dubé, pána Rychmburku (znak je na portále kostela) je zděný ze smíšeného zdiva v raně barokním slohu. Od té doby proběhlo mnoho úprav a přestaveb.

Barokní úpravy byly provedeny roku 1763, kdy vznikl typický průčelní barokní štít, v uvedeném roce byl kostel opraven zásluhou hraběte Filipa Kinského. Další významná přestavba kostela je z roku 1883. V letech 1995 až 1997 proběhla na kostele svaté Anny rozsáhlá generální oprava, byla opravena střecha včetně klempířských prvků a nátěrů plechových částí a byla provedena úplně nová vnější fasádní omítka. Další opravy proběhly v létech 2003 až 2004

Kostel byl od 18. století hojně využíván i ze sousedních obcí, zejména Rychnova, František, ČachnovaRudy, což dokládají záznamy o svatbách a pohřbech v dobových matrikách.[1]

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Kostel pravidelně navštěvoval český herec Radovan Lukavský, který měl chalupu na blízkém Čachnově.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Pustá Kamenice leží při silnici 34. V obci jsou autobusové zastávky Pustá Kamenice, Pec, odb. a Pustá Kamenice, točna, se spoji do Hlinska, Čachnova a Poličky. Železniční zastávky Pustá Kamenice a Pustá Kamenice zastávka jsou vzdálené asi 600 m od kostela a leží na trati Žďárec u Skutče - Polička (označená číslem 261). Silnicí pod kostelem vede cyklotrasa č. 4105 Oldříš – Pec.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Uloženy ve státním oblastním archivu v Zámrsku.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]