Kostel svatého Václava (Horní Staré Město)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Václava
Kostel svatého Václava
Kostel svatého Václava
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký
ObecTrutnov
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Diecézekrálovéhradecká
VikariátTrutnovský
FarnostTrutnov II - Horní Staré Město
Statusfarní kostel
Užívánípravidelné
Zasvěcenísvatý Václav
Další informace
UliceHorská
Kód památky22794/6-3410 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Václava je římskokatolický, orientovaný kostel v Horním Starém Městě, části města Trutnova. Je farním kostelem farnosti Trutnov II - Horní Staré Město. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel je zmiňován roku 1313. Je nejstarší dochovanou stavební památku v Trutnově.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Základ stavby je raně gotický s dalšími slohovými přestavbami. Je dokladem vývojových stavebních etap sakrální architektury. Z dob náboženské reformace jsou na západní straně věže z roku 1581 tři kamenné hlavy, z nichž jedna údajně patří Martinu Lutherovi. Z renesančního období je fragment malovaného kvádrování v červené barvě na JZ nároží. Mírně obdélníková loď je plochostropá, uzavřená čtvercovým presbytářem. Presbytář má gotickou klenbu s klínovitými žebry. K presbytáři na severní straně přiléhá sakristie s oratoří v patře. Ve věži je od roku 1609 zavěšen zvon o váze 1100 kg, který je největší v okolí.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Barokní hlavní oltář pochází z počátku 18. století a je tvořen monumentálním portálem se sochami andělů. Oltářní obraz patrona kostela svatého Václava od malíře Ignáce Russa je z poloviny 18. století. Vedlejší oltář Panny Marie Pomocné na severní straně kostela pochází z roku 1810. Cennou památkou je renesanční dřevěný polychromovaný epitaf – náhrobní deska rodiny královského lesmistra Kašpara Nusse, který zemřel roku 1606.

Bohoslužby[editovat | editovat zdroj]

Bohoslužby se konají v neděli od 8.00 a ve středu a v pátek od 17.30.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2016-08-24]. Identifikátor záznamu 133767 : kostel sv. Václava. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]