Dominikánský klášter (Stari Grad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dominikánský klášter svatého Petra Mučedníka
Dominikanski samostan sv. Petra Mučenika
Pohled na klášter od jihozápadu
Pohled na klášter od jihozápadu
Lokalita
StátChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
MístoStari Grad
Souřadnice
Dominikánský klášter svatého Petra Mučedníka
Dominikánský klášter
svatého Petra
Mučedníka
Základní informace
ŘádŘád bratří kazatelů
Založení1481
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dominikánský klášter s kostelem svatého Petra mučedníka je opevněný gotický klášter ve městě Stari Grad na ostrově Hvar.

Klášter[editovat | editovat zdroj]

Klášter byl založen bulou papeže Sixta IV. ze dne 7. srpna 1481. Byl postaven v průběhu 16. století a po opakovaných útocích osmanské flotily na ostrov Hvar v letech 1539 a 1571 byl opevněn dvojitou hradbou a na nárožích byly zbudovány dvě kulaté věže. Opevnění bylo dokončeno v roce 1586.

Kostel svatého Petra mučedníka byl dokončen v roce 1488. Později byl opravován v průběhu 16. a 17. století. V devatenáctém století byl zbořen a nahrazen novým kostelem podle návrhu stavitele N. Nikoliće ze Splitu. Malířská výzdoba interiéru je dílem Ivana Zamaly ze Zadaru. Na oltáři se nachází dřevěný krucifix z roku 1786. Oltář Panny Marie Růžencové postavil Andrija Bruttapelle (1728-1782).[1] Na oltářním obrazu od Andrei Michieli Vicentina (1542-1618) z roku 1606 jsou zobrazeni představitelé Svaté ligy: papež, španělský král a benátský dóže, kteří vzdávají dík Panně Marii Růžencové za vítězství v bitvě u Lepanta v roce 1571.

Zvonice je postavena z kamenných bloků, které pocházejí z antických ruin města Pharos a které v roce 1559 věnoval klášteru Petar Hektorović.

Muzeum[editovat | editovat zdroj]

Paleontologická část obsahuje zkameněliny ryb (například exempláře rodu Thrissops). Další část ukazuje nálezy lidského osídlení z doby kamenné (7000 - 3000 let před naším letopočtem) z obývaných jeskyní Markova spilja a Grapčeva spilja a z pravěkých sídel v okolí obcí Dol, Vrbanj a Dračevica.

Druhá část expozice ukazuje nálezy z období řeckého osídlení ve 4. - 3. století a z následného římského osídlení. Nachází se zde kamenné fragmenty s nápisy, votivními a funerálními motivy. Dále jsou zde řecké mince a keramika. Z raně křesťanského období (9. - 10. století) jsou zde kamenné fragmenty z předrománského kostela ve Starém Gradu, keramické lampy a středověké dalmatské mince a šperky z 14. - 15. století. Jsou zde rovněž uloženy originály římského reliéfu ze zvonice kostela svatého Štěpána a gotického reliéfu Madony z kostela svatého Jeronýma.

Samostatná místnost je věnována nejvýznamnějším dílům umělecké sbírky muzea. Je jím obraz Oplakávání Krista (chorvatsky: Oplakivanje Krista) od italského malíře Jacopa Robusti Tintoretta. Obraz se původně nacházel v soukromé kapli Petara Hektoroviće. Legenda praví, že na obrazu je zobrazen sám Hektorović se svou dcerou Lukrécií.[2] Dalším mistrovským dílem je barokní krucifix z roku 1703 od benátského řezbáře Giacoma Piazzetty (1640-1705), který je považován za nejkrásnější barokní krucifix v Dalmácii.[2]

Ve třetí místnosti je expozice věnovaná Petaru Hektorovićovi, který byl pohřben v rodinném mauzoleu (Mausoleum sive sepulcrum) v tomto klášteře. Jsou zde knihy a předměty z jeho pozůstalosti. Dále se v této části expozice nacházejí další obrazy a předměty z uměleckých sbírek kláštera.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CRNČEVIĆ, Mirko. Majstori Bertapelle - nemjerljiv doprinos sakralnoj baštini Dalmacije [online]. Misija SD, 2016-12-05 [cit. 2017-11-05]. Dostupné online. (chorvatsky) [nedostupný zdroj]
  2. a b Dominikanski samostan i crkva sv. Petra Mučenika u Starom Gradu : Museum. Stari Grad: Dominikanski Samostan Sv. Petra Mučenika (chorvatsky a anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Dominikanski samostan i crkva sv. Petra Mučenika u Starom Gradu : Museum. Stari Grad: Dominikanski Samostan Sv. Petra Mučenika (chorvatsky a anglicky) 
  • Nikola Bižaca, Tonko Maroević, Tomislav Raukar, Vinko Tarbušković, Ambroz Tudor. Crkve i crkvice Staroga Grada. Ilustrace Paweł Jaroszewski. Stari Grad: Župski ured Sv. Stjepana, 2009. 216 s. Dostupné online. ISBN 9535542508. (chorvatsky, anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]