Kostel svatého Mikuláše (Nevojice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Mikuláše
v Nevojicích
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajJihomoravský
OkresVyškov
ObecNevojice
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
Děkanátslavkovský
FarnostNevojice
Statusfarní kostel
Užívánípravidelné
Zasvěcenísvatý Mikuláš
Architektonický popis
Stavební slohbarokní
Specifikace
Stavební materiálkámen, cihla, omítka
Další informace
Kód památky49807/7-8806 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Mikuláše je římskokatolický chrám v Nevojicích v okrese Vyškov. Jde o farní kostel římskokatolické farnosti Nevojice. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Farnost v Nevojicích existovala podle písemných dokladů již ve 14. století, která během třicetileté války zanikla. V roce 1785 zde byla zřízena tzv. lokální kuracie. Ke znovuobnovení farnosti došlo až v roce 1869.[2]

Kostel má románské jádro, současná stavba vznikla roku 1670. Svým umístěním na vyvýšeném místě uprostřed obce tvoří výraznou krajinnou dominantu.

Jde o jednolodní obdélnou stavba na soklu s odsazenou apsidou v závěru a mohutnou čtyřbokou věží. Mezi lodí a věží je předsíň užší než loď. Předsíň je prolomena po jednom pravoúhlém okně, osvětlujícím kůr. Loď je osvětlena po dvou oknech v segmentově klenuté špaletě. Průběžná profilovaná korunní římsa nese sedlovou střechu, nad závěrem polokuželovou. Čtyřboká věž v západním průčelí je na osu prolomena pravoúhlým vchodem a na bočních fasádách v přízemí pravoúhlým oknem, v interiéru v segmentové špaletě.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-03-08]. Identifikátor záznamu 162858 : Kostel svatého Mikuláše. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Historie obce. www.nevojice.cz [online]. [cit. 2019-03-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-02-22. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]