Kostel svatého Matouše (Jedlová)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Matouše
Kostel svatého Matouše
Kostel svatého Matouše
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký
ObecDeštné v Orlických horách
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Diecézekrálovéhradecká
VikariátRychnov nad Kněžnou
FarnostDeštné v Orlických horách
ZasvěceníMatouš
SvětitelFrantišek Martin
Architektonický popis
Stavební slohbaroko
Výstavba26. května 173729. října 1741
Specifikace
Stavební materiálkámen
Další informace
Kód památky12777/6-5736 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Matouše je římskokatolický filiální kostel v Jedlové. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínka o dřevěném kostele je z roku 1636. Jedlová byla původně přifařena k Uhřínovu a později k Solnici, protože byla součástí solnického panství, na rozdíl od půlhodiny vzdáleného Deštného, které bylo součástí panství rychnovského. K Deštnému byla Jedlová přifařena až v roce 1723. Současný kostel byl zbudován v letech 1737-1741 a byl vysvěcen karmelitánským převorem Františkem Martinem. V roce 1833 po úderu blesku vyhořel[2], obnoven byl v roce 1835. Za první republiky se dočkal nové střechy a byl ve výborném stavu. Před 2. světovou válkou sloužil místním německým obyvatelům, Jedlová měla tehdy 650 obyvatel. Po odsunu byl kostel i okolní hřbitov poničen, od roku 1958 uzavřen, ponechán svému osudu a chátral až do roku 1993, kdy byl zařazen mezi nemovité kulturní památky a byla zahájena jeho oprava.[2]

V letech 2015-2019 bylo opraveno schodiště na kůr a věž. Do oken věže byly instalovány dřevěné žaluzie. V roce 2020 byla položena nová podlaha.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Barokní jednolodní kostel.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Uvnitř kostela je umístěn prostý dřevěný kříž a vytvořen kamenný pult. K sezení slouží několik jednoduchých lavic. Byly zde instalovány historické fotografie Jedlové i okolních vesnic.

Okolí kostela[editovat | editovat zdroj]

Za kostelem jsou patrné zbytky sakristií. Je zde umístěn hřbitov a přes cestu je malá kaplička. Na hřbitově je hrob zdejšího kronikáře a básníka Hieronyma Brinkeho.

Z okolí kostela je krásná vyhlídka na okolní vrchy Orlických hor.

Bohoslužby[editovat | editovat zdroj]

Kostel slouží diecéznímu centru života mládeže Vesmír. (vesmir.signaly.cz). Bohoslužby se konají celoročně (nepravidelně). Kostel je volně přístupný.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2012-12-14]. Identifikátor záznamu 120956 : Kostel sv. Matouše. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b HOFMANN, Jaroslav. Síla míst. Země světa. 3.9.2020, roč. 19, čís. 9, s. 40–43. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]