Kostel svatého Linharta (Kdousov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Linharta
v Kdousově
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajVysočina
OkresTřebíč
ObecKdousov
Lokalitastřed obce u hlavní silnice
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
DěkanátMoravské Budějovice
FarnostKdousov
Statusfarní kostel
Užívánípravidelné
Zasvěcenísvatý Linhart
Architektonický popis
ArchitektMatyáš Kichmayer
Stavební slohbaroko
Výstavba1753
Specifikace
Stavební materiálkámen
Další informace
Kód památky16600/7-2778 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Linharta se nachází se v centru obce Kdousov, je to farní kostel římskokatolické farnosti Kdousov. Pozdně barokní jednolodní chrám je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel byl postaven na místě, kde dle průzkumů stál zřejmě původní kostel asi z doby kolem 11. či 12. století. První písemná zmínka o obci i o kostelu pochází z roku 1342. V roce 1597 byl kostel i s obcí prodán kolegiátní kapitule sv. Mořice v Kroměříži. Kostel v dnešní podobě nechal vystavět farář Karl Poisl, před jeho stavbou však stihl ještě dokončit přestavbu farní budovy v Kdousově, poté nechal postavit také kostel svaté Kateřiny v blízkých Slavíkovicích – zvolil zřejmě stejného architekta (Matyáš Kirchmayer) jako pro kostel svatého Linharta, který nechal vybudovat hned po dostavění kostela ve Slavíkovicích – tj. od roku 1749, do své smrti však vybudoval stavbu pouze do výšky jednoho sáhu, zemřel v roce 1753. Další farář ve stavbě pokračoval, byl jím Ignác Sukup, který architekturu studoval snad přímo u Matyáše Kirchmayera. První písemná zmínka o novém kostele pochází však až z roku 1766, stavba měla však trvat od roku 1753 do roku 1763. Kostel pak byl vysvěcen 2. července 1767. [2] V roce 1997 pak byly opraveny a nově požehnány kostelní varhany a v roce 2011 byl kostel nově vymalován.[3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kostel je pozdně barokní jednolodní stavbou s klasicistními prvky s odsazeným kněžištěm, vlevo od kněžiště je umístěna kaple Panny Marie Bolestné, vpravo je umístěna sakristie, nad sakristií je umístěna oratoř. Nad rizalitem kostela je umístěna čtvercová věž.[2] Je umístěn na bývalém hřbitově ohrazeném členitou zdí, před kostelem je široké kamenné schodiště. Součástí areálu je také farní budova, kaplička, sýpka a dalšími objekty.

V interiéru kostela je umístěna kruchta s varhanami z klasicistního období, kněžiště je od hlavního prostoru odděleno vítězným obloukem. V kostele jsou celkem tři oltáře, hlavní oltář je zasvěcen svatému Leonardovi (tj. Linhartovi), autorem oltářního obrazu je Johan Leopold Daysigner. Další oltáře jsou zasvěceny svatému Janu Nepomuckému a Panně Marii Růžencové. V kostele na stěnách je také umístěna křížová cesta sestávající z dvanácti obrazů.[2] Sochařská výzdoba pochází z doby postavení kostela a autorem je Václav Böhm. Obrazy na predelách pochází od Františka Vavřince Korompaye. Na oltářích jsou štukové plastiky archanděla Michaela a archanděla Rafaela a andělů. V kapli Panny Marie Bolestné jsou vysoké reliéfy Kladení do hrobu a Pieta. Böhm je rovněž autorem kazatelny a křtielnice. Součástí výzdoby jsou také sochy svatého Cyrila a Metoděje, svatého Václava, svaté Anežky České (zde je autorem Heřman Kotrba a byly pořízeny až v roce 1955).[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-01-06]. Identifikátor záznamu 127169 : kostel sv. Linharta. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b c ŠPANIHEL, Radim. Farní kostel sv. Linharta v Kdousově a jeho malířská výzdoba. Brno, 2006 [cit. 2017-01-06]. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta. Vedoucí práce Lubomír Slavíček. Dostupné online.
  3. ČERNÝ, Kamil. Synek bohatých rodičů dal celé dědictví na kostel. Vznikl barokní skvost. Třebíčský deník [online]. VLP, 2017-07-12 [cit. 2017-07-14]. Dostupné online. 
  4. geotrips.eu. Kdousov kostel sv. Linharta [online]. Praha: geotrips.eu [cit. 2017-01-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-01-06. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]