Kostel svatého Jindřicha (Karviná)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel sv. Jindřicha v Karviné
Kostel sv. Jindřicha
Kostel sv. Jindřicha
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajMoravskoslezský kraj
ObecKarviná
Souřadnice
Kostel svatého Jindřicha (Karviná) (Česko)
Základní informace
Církevřímskokatolická
ZasvěceníJindřich Uppsalský
Datum posvěceníca 90. léta 19. století
Zánik12. října 1960
Architektonický popis
ArchitektBohuslav Černý
Typ stavbynovorenesance
Výstavba1893 - 1897
Specifikace
Kapacitaca 4000
Délka66,2 m
Šířka34 m
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Jindřicha v Karviné (nyní městská část Doly), zvaný též jako nový,[1] byl římskokatolický kostel v původním městě Karvinná. V důsledku důlních vlivů byl kostel zbourán na začátku 60. let. 20. století.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel byl postaven v novorenesančním stylu[1] podle plánů architekta Bohuslava Černého[2], samotnou stavbu, která začala 4. června 1893[3], prováděl Hugo Königsberger. Kostel byl dokončen v roce 1897.[pozn. 1] Kostel dokázal pojmout 4 000 věřících, náklady na výstavbu činily jeden milión korun, z toho 300 000 poskytl majitel karvinského velkostatku hrabě Jindřich Larisch-Mönnich.[4]

Kostel byl postaven na pískovcovém podkladu, stavba se vyzdívala z cihel a strop byl tvořen prkenným bedněním. Kostel dosahoval 66,2 metrů na délku a 34 metrů na šířku (v nejširším místě). Kostel mohl pojmout až 4 tisíce lidí.

Hlavní oltář kostela byl z mramoru, zasvěcený sv. Jindřichovi. V roce 1898 byly pořízeny dva postranní oltáře sv. Františka z Assisi a sv. Barbory. V tom stejném roce byly pořízeny taktéž varhany. V roce 1900 byl pořízen další postranní oltář, stejně jako o dva roky později další.

Na budově kostela se podepisovaly důlní vlivy – kostel byl několikrát opravován, v 30. letech 20. století došlo k velké opravě. Státní památkový úřad v Brně označil kostel jako „umělecky hodnotnou architekturu“ dne 29. listopadu 1951[pozn. 2] a zapsal jej do seznamu památek. V tomto měsíci taktéž vznikla petice občanů za záchranu tohoto kostela, ovšem měla jen 20 signatářů[3]. Sám památkový úřad doporučoval, že je ve veřejném zájmu, aby byl kostel zachován.

V roce 1954 se začaly výrazněji projevovat důlní vlivy, na základě prohlídky budovy ze dne 20. listopadu 1954 byly zjištěny nové trhliny značného rozsahu a taktéž rozšíření v dlažbě a ve zdivu u podsklepené části.[3] Vzhledem k zhoršujícímu se stavu došlo k rozhodnutí o uzavření kostela pro veřejné používání od 18. dubna 1955.[3] Bohoslužby se nadále konaly jen v boční kapli se samostatným vstupem zvenku. Vybavení kostela bylo postupně demontováno a přeneseno do jiných kostelů (například varhany jsou umístěny v kostele sv. Petra a Pavla v Albrechticích). Demolice kostela proběhla 12. října 1960.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Dle jiných zdrojů byl kostel dokončen až v roce 1898[1]
  2. Rozhodnutí bylo učiněno pod číslem jednacím č. 2349/51[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c kostel sv. Jindřicha v databázi Poškozené a zničené kostely, kaple a synagogy v České republice
  2. https://www.karvina.cz/deje-se/kostel-sv-jindricha
  3. a b c d e http://www.archives.cz/web/soka/karvina/projekt/resources/karvina/Kostel_sv_Jindricha.pdf
  4. ŠÚTH, Petr:Stará šlechta v nové době. Život hraběte Heinricha Larisch–Mönnicha (1850–1918) (diplomová práce);Filozofická fakulta Masarykovy univerzity, Brno, 2017; s. 33–34 dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]