Kostel svatého Jana Křtitele (Náchod)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Jana Křtitele
Kostel svatého Jana Křtitele
Kostel svatého Jana Křtitele
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký
ObecNáchod
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolický
Diecézekrálovéhradecká
VikariátNáchod
FarnostNáchod
ZasvěceníJan Křtitel
Architektonický popis
Stavební slohgotika
Další informace
UliceHřbitovní
Kód památky17803/6-1469 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Jana Křtitele v Náchodě je vystavěn v raně gotickém slohu. Je chráněn od 3. 5. 1958 jako kulturní památka České republiky.[1] Situován je ve Hřbitovní ulici při silnici na Českou Skalici.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hřbitovní kostel svatého Jana Křtitele ve Starém Městě nad Metují je nejstarší zachovalou stavbou Náchoda. Při kostele byla i fara, škola a jak bývalo zvykem, okolo se rozkládal hřbitov. Poprvé je zmiňován v první polovině 13. století, farním kostelem pro Starý i Nový Náchod byl asi do roku 1310, kdy byla zrušena fara a kostel se stal pro Náchod kostelem filiálním a hřbitovním. V roce 1441 byl vypálen Slezany, na počátku 16. století (podle letopočtu 1501, který býval do roku 1870 nad portálem) byl opraven a prodloužen.

Do 16. století byli na hřbitově a pravděpodobně i v kostele pod dlažbou pochováváni všichni zemřelí majitelé náchodského panství sídlící jednak na starém slovanském hradišti Homolka, jakož i hradní páni náchodští, a to až do doby Albrechta Smiřického. Do současnosti doby zůstalo ve zdech kostela několik náhrobních desek.

Při reformách císaře Josefa II. byl v roce 1786 prodán ve veřejné dražbě za 40 zlatých. Zvon byl odvezen do Bezděkova u Police nad Metují a lavice do kostela svatého Václava na Dobeníně. Roku 1791 byl znovu otevřen a od té doby stále slouží pohřebním účelům.

Stará márnice u západního průčelí, spojená s kaplí svatého Jana a Vavřince, byla zbourána kolem roku 1870.

V 17. a 18. století byly prováděny četné opravy a bylo obnoveno celé vnitřní zařízení. V letech 1999-2008 byly provedeny větší stavební opravy.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Jednolodní kostel byl postaven v románském slohu na počátku 11. století. Bezvěžová raně gotická orientovaná stavba obdélného půdorysu s čtvercovým pravoúhle zakončeným presbytářem, s barokní předsíní na jižní straně a obdélníkovou lodí, bez opěráků, strop je plochý, dřevěný. V lodi na západní straně se nachází dřevěná kruchta. V průčelní stěně je rozetové okno s původním ostěním. Stěny jsou hladké, štíty jsou zdobeny pískovcovými kříži. Cenná a vzácná jsou hrotitá okna v presbytáři s pozdně gotickými kamennými kružbami. Střecha je sedlová, krytá šindelem, sanktusník má plechovou makovici a kovový křížek. Ve vnějším zdivu jsou umístěny náhrobky ze 16. a 17. stol. V interiéru je široký a stlačený vítězný oblouk. Strop lodi je záklopový, prkenný, podepřený trámovým sloupkem podpírajícím podélný nosný trám středem lodi. Strop presbytáře je dřevěný, podbíjený a olištovaný. Kolem kostela je na zdi osazený soubor vzácných náhrobních kamenů ze 16. až 19. století.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2018-02-21]. Identifikátor záznamu 128470 : kostel sv. Jana Křtitele. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]