Kostel svatého Bartoloměje (Opatov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Bartoloměje
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajVysočina
OkresTřebíč
ObecOkříšky
Lokalitav centru obce za základní školou
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
DěkanátTřebíč
FarnostOpatov na Moravě
Statusfarní kostel
Užíváníužíván
ZasvěceníBartoloměj
Architektonický popis
Výstavba1841
Specifikace
Stavební materiálkámen
Další informace
AdresaOpatov
Kód památky37534/7-2946 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Bartoloměje v Opatově je mohutný novobarokní kostel z let 1841–1845 postavený na místě staršího románského, nebo raně gotického kostelíka, silně poškozeného požárem v roce 1696. Kostel dominuje opatovskému náměstí. Hlavní oltář je dílem Petra Buška z Husy u Sychrova. Poblíž stojí pozdně barokní fara z roku 1770 s mansardovou střechou a pěknou vjezdovou branou.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel svatého Bartoloměje se začal stavět v roce 1841, na jeho místě původně stál kostel, o kterém existuje první písemná zmínka již z roku 1289, kdy Dětřich z Kněžic umožnil kněžickému proboštství vybudovat kostel v Opatově. Zřejmě se posléze stal i majitelem kostela i samotné obce. Tento kostel v roce 1696 spolu se zbytkem vesnice vyhořel, stejně jako kostel shořeli i historické listiny a tak nelze zjistit další podrobnosti z historie obce.[1]

Nový kostel byl postaven principem obestavování, na stávajícím místě probíhaly i nadále bohoslužby. Teprve po dokončení nového byl starý kostel rozebrán a odvezen. Kostel samotný stojí na skalnatém podloží, proto se zachoval původní těžko přístupný terén v okolí.

Kostel byl v roce 2009 rekonstruován za přispění Kraje Vysočina, byla opravena střecha.[2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VAŇKOVÁ, Jana. Nářeční řemeslnická terminologie v Opatově. Brno, 2009 [cit. 2015-03-09]. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta. Vedoucí práce Stanislava Kloferová. Dostupné online.
  2. ZADRAŽILOVÁ, Jana. Opatov - kostel sv. Bartoloměje | Kraj Vysočina [online]. Kraj Vysočina, 2009-01-30 [cit. 2015-12-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-01-07. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]