Kostel svatého Šimona a Judy (Łodygowice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Šimona a svatého Judy Tadeáše
v Łodygowicích
Místo
StátPolskoPolsko Polsko
ObecŁodygowice
Souřadnice
Kostel sv. Šimona a Judy Łodygowice
Kostel sv. Šimona a Judy Łodygowice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciekrakovská
DiecézeDiecéze bílsko-żywiecká
FarnostSvatých apoštolů Šimona a Judy Tadeáše v Łodygowicích
ZasvěceníŠimon Kananejský a Juda Tadeáš
Datum posvěcení1636
Architektonický popis
Výstavba1634–1636
Specifikace
Délka40 m
Šířka15 m, s bočními kaplemi 22 m
Stavební materiáldřevo
Další informace
AdresaPlac Wolności 3, Łodygowice, PolskoPolsko Polsko
Kód památky87/69 a 186/77
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Šimona a svatého Judy Tadeáše je historický farní kostel farnosti Svatých apoštolů Šimona a Judy Tadeáše v Łodygowicích v okrese Žywiec. Kostel je součástí hlavní trasy Stezky dřevěné architektury ve Slezském vojvodství.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V místě kapličky sv. biskupa Stanisława ze 13. století byl postaven v letech 1634–1636 dřevěný kostel a v také zasvěcen patronům sv. Šimonu a sv. Judovi Tadeášovi.[2] V roce 1644 byla postavena vedle kostela zvonice. V roce 1687 na náklady Jakuba Świerczka z Rybarzowic bylo zvětšeno a vymalováno kněžiště. V letech 1748–1799 byla zvětšena loď a přistavěny boční kaple. V roce 1797 byla přestavěna věž zvonice. Dřevěný kostel svatého Šimona a svatého Judy Tadeáše je uveden v registru památek v Polsku.[3]

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Kostel sv. Šimona a Judy Tadeáše stojí na vyvýšenině a má roubenou konstrukci z modřínového dřeva. Roubená konstrukce, v horní části sloupová, je opatřená bedněním. Je příkladem dřevěných vesnických kostelů roubeno-sloupových konstrukcí v slezsko-malopolském stylu. Jednolodní orientovaný kostel s obdélníkovým půdorysem lodi je ukončen polygonálním kněžištěm. Ze severní strany ke kněžišti přiléhá patrová sakristie, na východní straně se nachází polygonální kapleGetsemanská zahrada s postavou Ježíše trpitele. K západní části lodi byla přistavěna dřevěná věž (1697). Půdorys věže obdélníkový, spodní část roubené, horní sloupové konstrukce, zvonové patro v dolní části zdobené vyřezaným lambrekýnem zastřešené cibulovou bání s lucernou. Sanktusník byl postaven na křížení střech a je tvořen lucernou zakončenou cibulovou bání. Střechy jsou kryté šindelem mimo bání sanktusníku a báně zvonového patra, které jsou kryté plechem. Kolem kostela jsou kryté soboty (původně byly otevřené), v západní části je postavena kruchta.[4] Ke kostelu vede 130 schodů, které byly vybudované v roce 1845.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Strop lodi je valbový. K hlavní lodi byly v letech 1748–1799 přistavěny boční kaple. Na evangelijní straně je kaple s barokním oltářem sv. Františka z Assisi. Na epištolní straně je kaple s barokním oltářem Panny Marie Růžencové. V interiéru se nachází historický bílý ornát z 16. století, barokní kamenná křtitelnice, barokní obrazy a osm oltářů:

Polychromovaná výzdoba je z roku 1929.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kościół św. Szymona i św. Judy Tadeusza w Łodygowicach na polské Wikipedii.

  1. Drewniany kościół pw. św. Szymona i Judy Tadeusza w Łodygowicach. www.slaskie.travel [online]. [cit. 2017-07-24]. Dostupné online. (polsky) 
  2. Drewniany Kościół p.w. Świętych Szymona i Judy Tadeusza w Łodygowicach z XVII w. | Gmina Łodygowice. www.lodygowice.pl [online]. [cit. 2017-07-23]. Dostupné online. (polsky) 
  3. Narodowy Instytut Dziedzictwa: Rejestr zabytków nieruchomych – województwo śląskie Archivováno 26. 6. 2017 na Wayback Machine.. S. 133 . [cit. 2017-07-22] (polsky)
  4. ROTOWSKA, Sabina. Kościół parafialny pw. św.św. Szymona i Judy Tadeusza, Łodygowice - Zabytek.pl. zabytek.pl [online]. 2015-11-17 [cit. 2017-07-24]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-06-24. (polsky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SZABLOWSKI, Jerzy: Zabytki sztuki w Polsce. Inwentarz topograficzny III. Powiat żywiecki; województwo krakowskie. Wydawnictwo Państwowego Instytutu Historii Sztuki, Warszawa 1948, s. 100-114.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]