Kostel svaté Maří Magdaleny (Studená Loučka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svaté Maří Magdaleny
Kostel v roce 2008
Kostel v roce 2008
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajOlomoucký
OkresŠumperk
ObecStudená Loučka
Souřadnice
Kostel svaté Maří Magdaleny (Studená Loučka) (Česko)
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézearcidiecéze olomoucká
DěkanátZábřeh
FarnostStudená Loučka
Statusfarní kostel
ZasvěceníMarie Magdalena
Architektonický popis
Stavební slohromantismus
Výstavbapo roce 1859
Specifikace
Stavební materiálzděný
Další informace
Kód památky104705 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svaté Maří Magdaleny ve Studené Loučce je romantickou stavbou z roku 1867. Areál kostela se dvěma kříži, pomníkem obětem 1. světové války a studánkou Zemřelých byl v roce 2012 prohlášen kulturní památkou České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Již v první zmínce o obci z roku 1381 se mluví o místním kostelu. Později je zmiňován až za třicetileté války filiální kostel k faře v Maletíně. v roce 1750 byl postaven kostel nový, při němž byla zřízena v roce 1784 kuracie, v roce 1857 povýšená na faru.[2] Po roce 1859 byl na místě staršího kostela a hřbitova vybudován současný.[3] Zasvěcen byl svaté Maří Magdaleně.

Popis kostela[editovat | editovat zdroj]

Areál[editovat | editovat zdroj]

Areál kostela je situován uprostřed obce na vyvýšeném místě obklopeném vzrostlými stromy a vytváří tak její důležitý dominantní prvek. V bezprostřední blízkosti kostela se nacházejí další chráněné kulturní památky [1]

  • kamenný krucifix s plastickým korpusem Ježíše Krista z roku 1776 na jižní straně kostela
  • památník obětem 1. světové války se jmény 33 občanů Studené Loučky z roku 1921 s přístupem po kamenném schodišti [4] – opraven v r. 2017
  • kamenný kříž s plastickým korpusem Krista a reliéfy svatých na podstavci z roku 1844 za presbytářem
  • studánka Zemřelých, která je pozůstatkem původního hřbitova

Exteriér[editovat | editovat zdroj]

Orientovaný podélný jednolodní kostel z režných kamenných kvádrů s odsazeným polygonálním kněžištěm. Nad západním průčelím s bočními štíty je umístěna osmiboká věž s okny a kostelními hodinami. Zakončení tvoří jehlancová střecha s křížem. Na severní straně lodi je přistavěna nízká sakristie. Střecha nad lodí kostela je sedlová se čtyřhranným sanktusníkem, nižší presbytář má střechu valbovou. Fasády jsou provedeny v novorománském stylu. Zdi lodi jsou prolomeny sdruženými okny oddělenými pilíři. Na jižní a severní straně presbytáře je menší kruhové okno.[1]

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Hlavní loď má křížovou klenbu s pasy, které dosedají na přízední pilíře s kompozitními hlavicemi. Presbytář, který je oddělen vítězným obloukem, je zaklenut konchou. Na protější straně je na trojdílné arkádě kůr s plným dřevěným zábradlím zdobeným lichými arkádami s křížky. [1] Na kůru jsou instalovány dvoumanuálové varhany od K. Neussera.

Interiér si uchoval jednotnou neogotickou vnitřní výzdobu i mobiliář. Iluzivní výmalba stropu je doplněna medailony nad okny v hlavní lodi a zadní stěně kůru. Velké nástěnné obrazy v presbytáři navazují na hlavní oltář se sochařskou výzdobou.

Volně zavěšený (původně oltářní) obraz Krista se sv. Maří Magdalenou (Emil Pirchan, 1882). V lodi korunový lustr klasicistního charakteru, zdobený girlandami, skleněnými ověsky a metličkami.[3] Pod okny v hlavní lodi jsou zavěšeny obrazy křížové cesty.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2016-12-22]. Identifikátor záznamu 44654114 : kostel sv. Maří Magdalény. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. MELZER, M.; SCHULZ, J. a kol. Vlastivěda šumperského okresu. Šumperk: OÚ Šumperk a OVM Šumperk, 1993. ISBN 80-85083-02-7. 
  3. a b SAMEK, B. Umělecké památky Moravy a Slezska 2. J—N. Praha: Academia, 1999. ISBN 80-200-0695-8. 
  4. STIPL, Ctirad. Vzpomínka na padlé spoluobčany. Objektiv Mohelnice. Srpen, roč. 2014, s. 6. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]