Kostel svaté Máří Magdaleny (Osoblaha)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svaté Máří Magdaleny
Kostel v roce 1946
Kostel v roce 1946
Místo
StátČeskoČesko Česko
Základní informace
Církevkatolická církev
ZasvěceníMarie Magdalena
Další informace
AdresaOsoblaha, ČeskoČesko Česko
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Máří Magdaleny v Osoblaze v okrese Bruntál v Moravskoslezském kraji byl gotický kostel, postavený ve 3. čtvrtině 13. století. Po 2. světové válce zůstal bez klenby a nakonec byl v roce 1962 jeho zbytek odstřelen.

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Kostel pocházel ze 3. čtvrtiny 13. století, renesanční věž kostela pocházela z počátku 17. století.[1] Kostel měl pozoruhodný portál se zdobeným souvislým vlysem naturalisticky provedených listů.

U kostela byl hřbitov, kde bylo pohřbíváno pravděpodobně už ve 14. století.

Za 2. světové války bylo někdejší město téměř zničeno. Následoval odsun německých obyvatel a neúplné dosídlení obce, a v rámci odstraňování trosek byly často zbořeny i domy, které by jinak byly opravitelné. Děkanský kostel sv. Máří Magdaleny zůstal po válce bez klenby s částečně zříceným obvodovým zdivem. Zachovaná zůstala i polygonálně zakončená věž s portálem, který byl začleněn mezi 47 památek první kategorie jako jediná zachovalá a výtvarně hodnotná součást raně gotických kostelů v bývalém Ostravském kraji. V roce 1962 byly bez vědomí orgánů památkové péče trosky městského kostela odstřeleny.[1][2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b ŠKOPÁN, Dalibor. Zaniklé obce a objekty po roce 1945; Osoblaha - škola, děkanství, chrám sv. Maří Magdaleny [online]. 2012-03-09 [cit. 2013-03-20]. Dostupné online. 
  2. KUBA, František. Památkář bránil odstřelu osoblažského kostela do poslední sekundy. Bruntálský a krnovský deník. 2018-03-18. Dostupné online [cit. 2022-02-22]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]