Kostel svatého Václava a Leopolda (Kladruby nad Labem)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Václava a svatého Leopolda v Kladrubech nad Labem
Kladruby nad Labem, kostel sv. Václava a Leopolda
Kladruby nad Labem, kostel sv. Václava a Leopolda
Místo
StátČeskoČesko Česko
ObecKladruby nad Labem
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Diecézekrálovéhradecká
FarnostŘímskokatolická farnost Kladruby nad Labem
ZasvěceníLeopold III. Babenberský
Architektonický popis
Stavební slohneoklasicismus
Specifikace
Stavební materiálcihly
Další informace
Oficiální webŘímskokatolická farnost
Kladruby nad Labem
Kód památky16212/6-2096 (PkMISSezObrWD) (součást památky Národní hřebčín Kladruby nad Labem)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Leopolda a svatého Václava se nalézá v areálu kladrubského císařského hřebčína v obci Kladruby nad Labem v okrese Pardubice. Kostel je spolu s celým areálem hřebčína chráněn jako kulturní památka. Národní památkový ústav tento kostel uvádí v katalogu památek pod rejstříkovým číslem 16212/6-2096.[1]

Historie kostela[editovat | editovat zdroj]

První zmínka o kostele pochází z roku 1359, kdy byl zmíněn jako farní kostel. Kostel byl za císaře Leopolda I. roku 1668 přestavěn v barokním stylu a následně vysvěcen hrabětem Janem Bedřichem z Valdštejna, pražským arcibiskupem. Roku 1757 kostel vyhořel i se zámkem, v následujícím roce byl opraven a poté byl roku 1857 stržen. Roku 1859 byl vystavěn kostel nový v dnešní novoklasicistní podobě. Kostel je stavebně propojen se zámkem a tvoří dominantu ústředního prostoru kladrubského císařského hřebčína.

Popis kostela[editovat | editovat zdroj]

Pozdně klasicistní jednolodní kostel z roku 1859, postavený zámeckým polírem Talířem na místě vyhořelé starší, původně renesanční stavby.

Kostel má nad portálem nápis: In honorem omnipotentis Dei, Sanctorum Venceslai et Bohemia et Austrie Patronorum a Ceasera Leopoldo Leopoldi I. A.S. MDCLXVIII, erectas aedes Annorum Labe Caducas e fundamentis restituit Frauciscus Josephus I. Austria Imperator, A.S. MDCCCLIX. (Ke cti všemohoucího Boha, svatých Václava a Leopolda Čech a Rakouska patronů, od císaře Leopolda I. léta spásy 1668 vystavěn během věků sešlé a ze základů obnoven Františkem Josefem I., císařem rakouským léta spásy 1859.)

V čele kostela stojí prostá věž, v níž se z původního kostela zachovaly tři mozaikové obrazy na zlatém pozadí: Krista a proroků Izajáše a Daniela.

Vybavení kostela[editovat | editovat zdroj]

Hlavní oltář nese obraz Zavraždění sv. Václava. Na levém postranním oltáři je obraz sv. Alžběty a na pravém obraz sv. Františka Serafínského.

Křtitelnice je z červeného mramoru, novodobá z 19. století.

Kříž, bohatě perletí vykládaný, dar jeruzalémského císaře rakouskému Františku Josefovi I. je 127 cm vysoký.

Dva perleťové obrazy ve stříbrných rámech v rozích se zlacenými andílky.

Velký, trojdílný obraz představuje uprostřed Klanění se pastýřů, vpravo Příchod sv. tří králů a vlevo Útěk do Egypta. Menší obraz má výjevy ze života Kristova, jako Zvěstování P. Marie, Narození Páně, Obřezání Páně a Útěk do Egypta.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-01-30]. Identifikátor záznamu 16212/6-2096 : Kostel svatého Leopolda a svatého Václava. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]