Kostel Zvěstování Panny Marie (Ostřetín)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Zvěstování Panny Marie
Místo
StátČeskoČesko Česko
ObecOstřetín
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Diecézekrálovéhradecká
FarnostŘímskokatolická farnost Ostřetín
ZasvěceníZvěstování Panny Marie
Architektonický popis
Stavební slohBaroko
Výstavbazaložen okolo roku 1350, barokně přestaven roku 1781
Specifikace
Stavební materiálkámen
Další informace
Oficiální webŘímskokatolická farnost
Ostřetín
Kód památky32383/6-5200 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Zvěstování Panny Marie se nalézá uprostřed vesnice Ostřetín v okrese Pardubice nedaleko od hlavní silnice ve směru Hradec Králové - Svitavy. Kostel tvoří významnou dominantu vesnice. Kostel je chráněn jako kulturní památka. Národní památkový ústav tento kostel uvádí v katalogu památek pod rejstříkovým číslem ÚSKP 32383/6-5200.

Historie kostela[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o zdejším kostele pochází z roku 1350, kdy byla zdejší plebánie postoupena biskupství litomyšlskému. Roku 1677 je kostel uváděn jako filiální do Rovně. Byl tehdy dřevěný, podle zprávy z roku 1677 byl vybaven stříbrným kalichem, měděnou monstrancí, cínovou křtitelnicí a čtyřmi zvony. Později patřil do roku 1786 jako filiální do Holic. Roku 1786 byla tu zřízena lokálie a roku 1854 fara. Starý dřevěný kostelík vyhořel spolu s celou vesnicí roku 1758 za pruského tažení. Poté byla postavena malá kaplička a až v roce 1781 byl vystavěn současný kamenný kostel.

Popis kostela[editovat | editovat zdroj]

Současný barokní kostel je jednolodní budova s obdélným půdorysem orientovaná k východu s kostelní věží v západním průčelí a s čtyřhranným presbytářem o rozměrech 6,50 x 5,35 m s pilastry v koutech a plackovou klenbou. Za presbytářem se nalézá sakristie o rozměrech 4,50 x 3,10 m. Kostelní loď má plochý zrcadlový strop s neckovým fabionem a je orientovaná k východu o rozměrech 12,0 x 8,50 m. Kostelní loď, presbytář, sakristie a nároží věže mají pilířové pruhy s baldachýnovými hlavicemi, ozdobené lizénami.

Stěny kostela člení pilastry - průčelí 4, boky 4 , v závěru presbytáře a sakristie zdvojené.

Kostelní průčelí má klenutý oblouk nad kterým se nachází oválné okno. Postranní vchod je polokruhový, okna jsou uzavřena půlobloukem.

Kostelní věž končí osmibokou, šindelem krytou helmicí s hrotnicí a dvouramenným křížem.

Vybavení kostela[editovat | editovat zdroj]

Hlavní oltář je vybaven obrazem Zvěstování Panny Marie od malířů Jaroslava Hejdy z Lovčic a Bartoloměje Hlavína z konce 19. století.

Původní obraz z hlavního oltáře od jezuitského barokního malíře Josefa Kramolina je zavěšen na postranní zdi kostela. Obraz představuje Pannu Marii, oděnou růžovým šatem a modrým pláštěm s hlavou skloněnou. Za ní je zelená pokrývka. Nad šatem se vznáší anděl, oděný žlutým šatem, a vedle něho jsou dva menší andílci, holubice a zář s hlavami andělskými. Obraz je signován: Joseph Kramolin 1781. Obraz má rozměry 2,0 x 1,5 m.

Za oltářem se nacházejí dřevěné polychromované sochy sv. Floriána a Jana Nepomuckého 1,50 m vysoké, pocházející z 19. století.

Postranní oltáře Panny Marie Lourdské, Pána Ježíše a Bolestné Panny Marie jsou vybaveny sochami uvedených světců. Oltáře jsou vyřezány v renesančním slohu truhlářem Rudolfem Velínským z Chocně, sochy pocházejí od tyrolského sochaře Ferdinanda Stuflesera.

Na vysokém triumfálním oblouku je v kostelní lodi barokní kartuš s nápisem: AVE MARIA 1781.

Prostranní kruchta o rozměrech 8,60 x 7,50 m je umístěna na třech obloucích spočívajících na pilířích křížové základny. Pilíře mají zvýšené podnože místo patek a místo hlavic silně vystupující římsy.

V kostelní lodi nalevo je umístěn obraz sv. Terezie z 19. století o rozměrech 1,30 x 1,0 m.

Na stěně vpravo se nalézá olejomalba Panny Marie z 19. století o rozměrech 1,3 x 1,0 m.

Křížová cesta je novodobá z konce 19. století.

Cínovou třínohou křtite1nici o rozměrech 1,30 x 0,32 m zhotovil roku 1859 chrudimský cínař Václav Roztočil.

Na kamenné věži visí tři novodobé zvony. Původní čtyři zvony byly za I. světové války zrekvírovány.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]