Kostel Stětí svatého Jana Křtitele (Grzawa)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Stětí sv. Jana Křtitele
v Grzawě
Kostel v roce 2016
Kostel v roce 2016
Místo
StátPolskoPolsko Polsko
VojvodstvíSlezské vojvodství
gminaMiedźna
ObecGrzawa
Souřadnice
Kostel Stětí sv. Jana Křtitele Glrzawa
Kostel Stětí sv. Jana Křtitele
Glrzawa
Základní informace
Církevřímskokatolická
Diecézekatovická
DěkanátMiedźna
FarnostStětí sv. Jana Křtitele v Grzawě
Statusfarní kostel
Užíváníužíván
ZasvěceníStětí Jana Křtitele
Architektonický popis
Výstavba16. století
Specifikace
Stavební materiáldřevo
Další informace
Kód památky2/30/48 a 437/65
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Stětí svatého Jana Křtitele (polsky: Kościół Ścięcia św. Jana Chrzciciela) je dřevěný farní kostel ve vesnici Grzawa, gmina Miedźna, okres Pszczyna, Slezské vojvodství a náleží do děkanátu Miedźna, arcidiecéze katovická, je farním kostelem farnosti Stětí sv. Jana Křtitele v Grzawě.

Dřevěný kostel je zapsán v seznamu kulturních památek Polska pod číslem 437/65 z 14. 12. 1965 [1] a je součástí Stezky dřevěné architektury v Slezském vojvodství.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel existoval pravděpodobně už v 14. století. Současný kostel byl postaven na začátku 16. století. V letech 1580–1628 byl využíván protestanty. Pravděpodobně v roce 1690 byl přestavěn katolíky.[2]

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Jednolodní orientovaná dřevěná stavba roubené konstrukce, jehož základ tvoří dubové trámy. Loď obdélníkového půdorysu s kruchou je ukončena čtvercovým kněžištěm. Ke kněžišti se přimyká na severní straně sakristie. Loď kostela je vyšší a širší než presbyterium. Dřevěná hranolová věž je sloupové konstrukce se zvonovým patrem, má sešikmené stěny, je přisazena k západnímu průčelí lodi. Věž má stanovou střechu s barokní osmibokou lucernou. Stěny věže jsou kryté šindelem, střecha a lucerna pobité plechem. Střecha lodi a kněžiště je sedlová krytá šindelem. Barokní sanktusník je tvořen lucernou s cibulovitou bání krytou plechem. Stěny lodi a kněžiště jsou bedněny deskami. Kolem lodi a kněžiště (mimo sakristii) jsou otevřené soboty, kolem věže jsou soboty kryté šindelem. Na jižní straně (v babinci) jsou veřeje se zachovaným fragmentem gotického nadpraží.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Interiér je většinou barokní z 17. a 18. století. Barokní hlavní oltář z 17. století byl obnoven v roce 1870 Karlem Stankiewiczem z Kęt, s brankami na bocích, bohatou řezbářskou výzdobou, se sochami sv. Pavla a sv. Petra a obrazem z roku 1690 představující Marii s Dítětem. Dva boční oltáře a varhany jsou barokní z 17. století. Pánská lavice a lavice v lodi jsou barokní z roku 1798. Několik obrazů z 18. století. Hudební kruchta je podepřena čtyřmi sloupy a je mladšího data.

Okolí[editovat | editovat zdroj]

Kostel je ohrazen z jižní, západní a severní strany dřevěným trámovým oplocením se sedlovou stříškou pokrytou šindelem. V oplocení se nacházejí dvě zděné omítané branky s obloukovým ukončením kryté sedlovou šindelovou stříškou. Východní oplocení je provedeno z desek, které jsou vložené mezi zděné sloupky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kościół Ścięcia św. Jana Chrzciciela w Grzawie na polské Wikipedii.

  1. Narodowy Instytut Dziedzictwa: Rejestr zabytków nieruchomych – województwo śląskie Archivováno 26. 6. 2017 na Wayback Machine.. [cit.2017-08-06]. Dostupné online Archivováno 26. 6. 2017 na Wayback Machine.. S. 89 (polsky)
  2. PŁAZAK, Ignacy. Pszczyna. Zabytki miasta i regionu. Przewodnik po muzeum. Pszczyna: Muzeum Wnętrz Pałacowych w Pszczynie, 1974, s. 34. (polsky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]