Kostel Saint-Bernard de la Chapelle

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Saint-Bernard de la Chapelle
Místo
StátFrancieFrancie Francie
RegionÎle-de-France
DepartmentPaříž
ObecPaříž
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevŘímskokatolická církev
DiecézeArcidiecéze pařížská
Současný majitelPařížská radnice
ZasvěceníBernard z Clairvaux
Datum posvěcení1861
Architektonický popis
Stavební slohnovogotika
Výstavba19. století
Další informace
Ulicerue Saint-Luc
Kód památkyPA75180001
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Saint-Bernard de la Chapelle (tj. svatého Bernarda v La Chapelle) je katolický farní kostel v Paříži. Nachází se v 18. obvodu v ulici Rue Affre a na náměstí Square Saint-Bernard. Byl postaven v 19. století v novogotickém slohu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel byl postaven v 19. století v bývalé obci La Chapelle, která byla v roce 1860 připojena k Paříži. K vysvěcení kostela došlo v roce 1861, v roce 1863 byly v kostele instalovány varhany, které vytvořil Aristide Cavaillé-Coll. Kostel získal jméno po zaniklé obci. Nenachází se ovšem na území čtvrtě La Chapelle, ale v sousední čtvrti Goutte-d'Or. Během Pařížské komuny (1871) sídlil v kostele revoluční klub.

Zásadním způsobem vstoupil kostel do dějin v roce 1996, kdy jej obsadila skupina nelegálních cizinců z Mali a Senegalu. Zhruba 300 uprchlíků se usídlilo v kostele 28. června 1996 a žádalo o udělení azylu. V březnu 1996 obsadili kostel sv. Ambrože v Paříži, ale z něj byli policií vypuzeni a pobývali na různých místech v Paříži, až se uchýlili do zdejšího kostela.[1] Tato událost byla velmi sledována médii. 23. srpna 1996 ráno byl kostel násilím vyklizen jednotkami CRS, aniž by příkaz potvrdil soud.

Tato akce znamenala změnu v zákonech týkajících se nelegálních cizinců ve Francii [1] a měla i mezinárodní dopad. Ve Francii se konaly demonstrace proti politice vlády Alaina Juppého.[1] Někteří nelegální cizinci byli deportováni, ale mnoho jich zůstalo, neboť jejich děti se narodily ve Francii, jejich partneři byli Francouzi nebo pracovali dlouhou dobu ve Francii.

V listopadu 1997 vydal kasační soud důležité rozhodnutí ve věci vyklizení kostela svatého Bernarda, když potvrdil, že zatčení osob na místě a následné vystěhování bylo oprávněné.

Obsazení kostela nelegálními cizinci se stalo inspirací pro divadelní hru Et soudain, des nuits d'éveil (A náhle, noční probouzení).[2] Objevilo se též ve filmu Nés en 68.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Église Saint-Bernard de la Chapelle na francouzské Wikipedii.

  1. a b c (francouzsky) Le souvenir de Saint-Bernard Archivováno 29. 11. 2010 na Wayback Machine.
  2. (francouzsky) Mnouchkine, l'alchimiste

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]