Kostel Panny Marie Královny Andělů (Nové Hodějovice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Panny Marie Královny Andělů
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajJihočeský
ObecNové Hodějovice
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézečeskobudějovická
ZasvěceníPanna Maria
Architektonický popis
Výstavba1938 - 1940
Specifikace
Stavební materiálzděný
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Panny Marie Královny Andělů v Nových Hodějovicích (dnes součást Českých Budějovic) byl postaven v letech 19381940.

Jedná se o prostou budovu s dispozicí jednolodí s hranolovou apsidou a otevřenou předsíňkou při vstupu. Fasáda je zdobena jednoduchými neorománskými prvky. Socha Immaculaty z roku 1727 od Josefa Dietricha, která stojí u kostela, sem byla přesunuta v roce 1940 od Plavské silnice.[1]

Varhany a socha Panny Marie Lurdské byly do kostela převezeny koncem 40. let 20. stol. ze zrušeného kostela ve Vitěšovicích.[2] Nad oltářem je pod křížem umístěna socha Panny Marie Budějovické.

Kostel náleží do farnosti u katedrály svatého Mikuláše. Mše svatá je zde sloužena každou neděli dopoledne. V letech 2012-2015 zde byla jednou za čtrnáct dnů v neděli odpoledne sloužena mše svatá v klasickém římském ritu (tzv. tridentská).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VODIČKA, Matěj. Českobudějovický sochař Josef Dietrich. České Budějovice, 2014 [cit. 2021-02-28]. 62 s. bakalářská práce. Ústav estetiky a dějin umění Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Vedoucí práce Petr Fidler. s. 37. Dostupné online.
  2. PODHOLA, Roman. Odkaz staré Šumavy ,. 1. vyd. [s.l.]: [s.n.], 2017. 308 s. S. 207. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]