Kostel Nejsvětějšího srdce Páně (Oslnovice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně
v Oslnovicích
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajJihomoravský
OkresZnojmo
ObecOslnovice
Lokalitana východě obce
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
DěkanátVranov
FarnostBítov
Statusfiliální kostel
Užívánípravidelné
ZasvěceníNejsvětější Srdce Ježíšovo
Specifikace
Stavební materiálkámen
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Nejsvětějšího srdce Páně (případně také kaple Nejsvětějšího srdce Ježíšova) se nachází na východním okraji obce Oslnovice u hřbitova. Kostel je filiálním kostelem římskokatolické farnosti Bítov. Jde o novodobou válečnou kapli, která byla do obce přesunuta z Brna a následně znovu postavena.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Secesní kaple s dřevěným stropem byla původně kryta šindelem a byla postavena v roce 1915 (nebo v roce 1914[2]) v Brně v Králově Poli jako součást kasáren na dnešní Domažlické ulici jako vojenský kostelík, avšak veřejnosti přístupný. Stavbu navrhl Vladimír Fischer, na výzdobě se podílel Jan Köhler. Kaple odsvěcena již po obsazení kasáren Wehrmachtem, po roce 1948 jako nepotřebná, avšak zapsaná v registru kulturních památek, byla navržena k přesunu, který byl schválen do obce Oslnovice. ONV ve Znojmě však povolení nevydal. Kaple totiž v rámci vojenského areálu chátrala a neměla využití, leda jako skladiště. Až v roce 1968 bylo vydáno povolení k rozebrání kaple a přesunu do obce, takže v roce 1969 byla postupně přesunuta do Oslnovic.[3] OVKSČ ve Znojmě však zamítl povolení k její opětovné stavbě. Až v devadesátých letech 20. století[2] po změně poměrů v okresním zastupitelstvu a znovu ustavení Spolku pro výstavbu kostela získala obec stavební povolení a kostel byl znovu sestaven mezi lety 1993 a 1996.[1] Vysvěcen pak byl Ludvíkem Horkým 25. května 1996.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Obec Oslnovice. historie obce [online]. Oslnovice: Obec Oslnovice [cit. 2017-06-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-10-23. 
  2. a b c HUBÁČKOVÁ, Bohumila. Žehnání kaple Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Oslnovicích. FATYM.com [online]. FATYM, 2009-11-03 [cit. 2017-06-27]. Dostupné online. 
  3. LOCKER, Jan. Meziválečná sakrální architektura v Brně. Brno, 2006 [cit. 2017-06-27]. 50 s. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta. Vedoucí práce Jiří Kroupa. s. 21. Dostupné online.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]