Kostel Nejsvětější Trojice (Varín)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Nejsvětější Trojice (Varín)
Kostel Nejsvětější Trojice (Varín)
Kostel Nejsvětější Trojice (Varín)
Místo
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajŽilinský
OkresŽilina
ObecVarín
Souřadnice
Kostel Nejsvětější Trojice (Varín)
Kostel Nejsvětější Trojice (Varín)
Základní informace
Církevřímskokatolická
ZasvěceníNejsvětější Trojice
Architektonický popis
Stavební slohgotický
Specifikace
Stavební materiálkámen
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Nejsvětější Trojice je římskokatolický chrám, nacházející se v obci Varín v okrese Žilina. Farnost patří do žilinské diecéze.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Dějiny Kostela Nejsvětější Trojice se začínají psát v roce 1200, kdy byla vybudována fara s kaplí, která byla zasvěcena sv. Kříži. Nicméně v dalších církevních dokumentech z roku 1233 se už vzpomíná nově postavený kostel, který byl zasvěcen Panně Marii. Důkazem tohoto je i obecní znak z roku 1416, kde se nachází Panna Marie s dítětem.

Součástí Varinské farnosti byly až do 17. století tyto obce: Terchová, Belá, Lysica, Lutiše, Vadičov Riečnica, Stráža, Dolní Tižina, Gbeľany, Nededza, Krasňany, Nezbudská Lúčka, Kotrčiná Lúčka, Teplička nad Váhom a Zástranie.

V druhé polovině 16. století se naplno projevila reformace i ve Varinské farnosti. Jelikož rodina Pongráczova přešla na stranu reformace, i poddaní museli přijmout náboženství zeměpána.

V 17. století protestanti přestavěli kostel a doplnili ho klenbami a Emporou, jak to bylo typické v evangelickém stylu.

Po smrti palatina Turzu se zeměpáni začali vracet zpět ke katolické víře, od roku 1673 byl Varinský kostel opět katolický.

Klasicistní kaple[editovat | editovat zdroj]

Součástí kostela je klasicistní kaple z roku 1727, kterou vybudovali na náklady patrona kostela Antona Pongráce. V kapli bylo vybudováno mauzoleum, jednolodní prostor. Má rovný závěr, který je zaklenut křížovými hřebínkovými klenbami. Nad portálem je oválná plocha s plastickým erbem rodiny Pongráců, na kterém je vyobrazen trojhran štítu se zuborezom.

Oltář[editovat | editovat zdroj]

Pozdně oltář pochází z roku 1769. Je upevněn přímo na stěně s vysokým reliéfem polychromované dřevořezby Nejsvětější Trojice a Nanebevzetí Panny Marie v oblacích.

Křtitelnice[editovat | editovat zdroj]

Patří mezi nejstarší předměty v kostele. Její spodní část pochází z 13. století a kamenný nástavec je z roku 1580 s vyrytým německým nápisem.

Děkanát[editovat | editovat zdroj]

Varinský děkanát je jeden z deseti, které jsou zřízeny v nově založené Žilinské diecézi. Do děkanátu patří farnosti Varín, Terchová, Belá, Lutiše, Dolná Tižina, Teplička nad Váhom, Strečno, Brodno a Divina.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kostol Najsvätejšej Trojice (Varín) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]