Kostel Nejsvětější Trojice (Klimkovice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Nejsvětější Trojice
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevkatolická církev
ZasvěceníNejsvětější Trojice
Další informace
AdresaKlimkovice, ČeskoČesko Česko
Kód památky23000/8-1603 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Nejsvětější Trojice byl postaven v období 1525–1529 stojí v katastrálním území Klimkovice v okrese Ostrava-město. Byl v roce 1966 zapsán do Ústředního seznamu kulturních památek České republiky.[1] Součástí kulturní památky je areál, kostel a socha svatého Jana Nepomuckého z roku 1736.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel nechal v letech 1525–1529 postavit na malé vyvýšenině západně od centra Klimkovic pro katolické věřící majitel klimkovického panství Hynek I. z Vrbna. V té době dřevěný kostel svaté Kateřiny byl v rukou evangelických věřících. V dalším období byl kostel střídavě majetkem evangelíků či katolíků. V roce 1681 majitelé panství Wlcz(e)kové stanovili kostel sv. Kateřiny za farní a kostel Nejsvětější Trojice byl dán do rukou evangelíkům. V roce 1766 byl ke kostelu přemístěn hřbitov z centra Klimkovic a kostel Nejsvětější Trojice se stal kostelem hřbitovním. V druhé polovině 18. století, v roce 1805, v devadesátých letech 19. století a v roce 1934 byl kostel stavebně upravován. V roce 1973 bylo ukončeno pohřbívání a následně byl prostor hřbitova upraven jako park.[3] Kostel byl opraven a je občas využíván ke koncertům a výstavám městem Klimkovice.[4]

Křížová cesta[editovat | editovat zdroj]

V únoru 2017 byla nalezena za krovy kostela série jedenácti grafik Křížové cesty asi z 18. století. Autorem je pravděpodobně Johann Rugendas z tiskařského a malířského rodu Rugendasů z německého Augšpurku. Grafiky jsou zasazeny v rámech s ozdobným rokajovým dekorem. Rokaje jsou provedeny z pálené hlíny a glazované. Restaurování série grafik zabezpečila Univerzita v Pardubicích, fakulta restaurování za finanční podpory Moravskoslezského kraje. Náklady na restaurování byly ve výši 161 000 Kč. V roce 2019 byla křížová cesta umístěna na stěny lodi jako trvalý inventář.[5][6]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kostel je renesanční jednolodní orientovaná stavba na půdorysu obdélníku uzavřena trojbokým kněžištěm k němuž ze severní strany přiléhá sakristie. Dvouhřebenová sedlová střecha s valbami nad kněžištěm je krytá břidlicí. Na hřebeni střechy kněžiště je sanktusník s stanovou střechou. Hladké průčelí lodi a závěru je členěno opěrnými pilíři, podélnými okny, která mají půlkruhový záklenek a průběžnou profilovanou římsou. Západní průčelí je prolomeno vstupním portálem se segmentovým záklenkem a nad korunní římsou je vysoký zděný trojúhelníkový štít.

Kostel má trámový strop s malovaným podhledem. V západní části je kruchta. [7][8]

Socha svatého Jana Nepomuckého[editovat | editovat zdroj]

Socha světce pochází z roku 1736 a je provedena z pískovce. Na malém soklu stojí hranolový podstavec zdobený na bocích protáhlými volutami a ukončený masívní římsou. Socha světce je esovitě prohnutá v tradičním bohatě řaseném rouchu. V náručí drží kříž. Hlavu světce kryje kvadrátek a kovová svatozář s hvězdami. Na čele podstavce je nápis s chronogramem:[7]

Ex / Voto / gLorIoso/ tUteLarI / et / ferVent / bonI / noMInIs/ aDVoCato

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2021-05-26]. Identifikátor záznamu 133981 : Kostel nejsvětější Trojice. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Kostel Nejsvětější Trojice. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2021-05-26]. Dostupné online. 
  3. KLIMKOVICE, Kulturní a informační středisko. Kostel Nejsvětější Trojice. kis.mesto-klimkovice.cz [online]. [cit. 2021-05-26]. Dostupné online. 
  4. ŠTĚPÁNEK, Jan P. Kostel Nejsvětější Trojice. www.hrady.cz [online]. [cit. 2021-05-26]. Dostupné online. 
  5. Klimkovice: Nalezená Křížová cesta se vrací do kostela Nejsvětější Trojice. Parlamentní listy [online]. [cit. 2021-05-26]. Dostupné online. 
  6. LUKSZA, Radek. Historický unikát. Poklad z klimkovického kostela přijely zkoumat památkářky. Moravskoslezský deník. 2017-02-28. Dostupné online [cit. 2021-05-26]. 
  7. a b Evidenční list: kostel sv. Trojice. iispp.npu.cz [online]. [cit. 2021-05-26]. Dostupné online. 
  8. AUGUSTINKOVÁ, Lucie. Kostel Nejsvětější Trojice v Klimkovicích. ZPRAVODAJ LÁZNÍ A MĚSTA KLIMKOVIC [online]. Město Klimkovice, 2016 [cit. 2021-11-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-11-20. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]