Kostel Navštívení Panny Marie (Boušín)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Navštívení Panny Marie
Kostel Navštívení Panny Marie
Kostel Navštívení Panny Marie
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký
ObecSlatina nad Úpou
Souřadnice
Map
Základní informace
Diecézekrálovéhradecká
VikariátNáchod
FarnostBoušín
ZasvěceníNavštívení Panny Marie
Architektonický popis
Stavební slohbaroko
Výstavba16821692
Další informace
Kód památky45728/6-1872 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Navštívení Panny Marie v Boušíně, části Slatiny nad Úpou v okrese Náchod, byl postaven v letech 1682–1692 nákladem knížete Lorenza Piccolominiho na troskách starého dřevěného kostela jako jeho náhrada.[zdroj?]

Stavba[editovat | editovat zdroj]

Budova kostela je barokní, jednolodní, orientovaná, bez věže. Stěny hladké, nad kněžištěm i lodí hladké štíty, sedla kryta pálenou krytinou, nad lodí osmiboký sanktusník (doplněný až doku 1818) završený stanem. V západním průčelí polokruhový vchod, nad ním segmentové okno na kruchtu, ve štítu dvě kruhová okénka.

Loď obdélná, dlouhá 14,8 m a široká 9 m. V bocích dva páry půlkruhem zaklenutých oken stejného tvaru a velikosti jako je v jižní stěně kněžiště. Klenba valená s lunetami, kruchta prkenná na příčných trámech podepřená dvěma trámovými sloupy. Na jižní straně vchod do lodi předsíní klenutou valeně s výsečí a malým téměř čtvercovým okénkem. Triumfální oblouk segmentový. Kněžiště dlouhé 6,8 m a široké 5,5 m. Klenba křížová s ostrými hranami z malty. Na severní straně vchod do staré, na jižní straně vchod do nové sakristie.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Oltáře nové, na hlavním oltáři je vzácný obraz Navštívení Panny Marie z roku 1856. Jeho autorem je akademický malíř Gustav Vacek, rodák z Červeného Kostelce. Kazatelna původní visutá, řečniště osmiboké, na rozích pseudokorintské sloupky na konzolách, s hlavami andílků na dřících, se společným kládím. Mezi nimi v mušlových výklencích sošky sv. evangelistů. Osmiboká stříška s řezbou akantů, slunečnic a soškou Dobrého pastýře z konce 17. století. Cínová křtitelnice.

Zvonice[editovat | editovat zdroj]

Ke kostelu příslušná zvonice se nenalézá, jak v jiných případech obvyklé, v jeho bezprostřední blízkosti, ale v samé vsi Slatina nad Úpou, přibližně 1½ kilometru daleko.

Bohoslužby[editovat | editovat zdroj]

Bohoslužby se konají v neděli v 11.00.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Wirth, Zd.: Soupis památek historických a uměleckých v polit. okrese náchodském, sv. 34, Praha 1910

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]