Kostel Narození Panny Marie (Stěbořice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Narození Panny Marie ve Stěbořicích
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajMoravskoslezský kraj
ObecStěbořice
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézeostravsko-opavská
DěkanátOpava
FarnostStěbořice
Statusfarní kostel
UžíváníŘímskokatolická farnost Stěbořice
Zasvěcenínarození Panny Marie
Architektonický popis
Stavební slohgotika, baroko
Další informace
Kód památky19073/8-1483 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Narození Panny Marie je římskokatolický farní kostel v centru obce StěbořiceMoravskoslezském kraji. Jedná se o barokní zděnou jednolodní omítanou stavbu s gotickým jádrem a hranolovitou věží. Kostel je kulturní památkou a významnou dominantou obce.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pohled na presbytář kostela s obrazem Narození Panny Marie

Kolem roku 1320 byl v obci založen původní kostel zasvěcený svatému Mikuláši. Na konci 15. století byl goticky přestavěn. Nově zaklenutý byl v roce 1771, dále upraven v polovině 19. století.[1][2]

Farní zahrada[editovat | editovat zdroj]

Ke kostelu přiléhal hřbitov, který byl po druhé světové válce zrušen. Ke kostelu přiléhá zrenovovaná, svažitá farní zahrada, jejíž součástí jsou drobné náboženské objekty. Duchovním centrem zahrady je socha Panny Marie, přivezená z rakouského kláštera v Kinderalmu. Významný podíl na revitalizaci zahrady a vzniku její současné podoby měl bývalý stěbořický kněz, P. Mgr. Josef Motyka, který předčasně tragicky zahynul v roce 2013.[3] O další rozvoj farního areálu nyní pečuje jeho nástupce, P. Mgr. Klement Rečlo.[4] Ke kostelu též bezprostředně přiléhá historická budova farního úřadu.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Kostel je pravidelně využíván k bohoslužbám a modlitbám v rámci Římskokatolické farnosti Stěbořice. Farní areál také poskytuje zázemí pro každoroční regionální sportovní akci ke cti předčasně zesnulého kněze Josefa Motyky s názvem "Memoriál otce Jožky".

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CIZEK, Hrady cz s r o Jiri. Kostel Narození Panny Marie, Stěbořice. www.hrady.cz [online]. [cit. 2022-09-01]. Dostupné online. 
  2. kostel Narození Panny Marie s farou - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2022-09-01]. Dostupné online. 
  3. Zemřel otec Josef Motyka: Historie farnosti: Obec Hlavnice. obechlavnice.cz [online]. [cit. 2022-09-01]. Dostupné online. 
  4. Zanedbané okolí kostela ve Stěbořicích se proměnilo v oázu klidu a rozjímání. Regiony [online]. 2015-07-03 [cit. 2022-09-01]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]