Kostel Narození Panny Marie (Lipovec)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Narození Panny Marie
v Lipovci
Kostel Narození Panny Marie
Kostel Narození Panny Marie
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajJihomoravský
OkresBlansko
ObecLipovec
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
Děkanátblanenský
FarnostLipovec u Blanska
Zasvěcenínarození Panny Marie
Datum posvěcení1843
Architektonický popis
Výstavba18281842
Specifikace
Délka46 m
Šířka24 m
Výška19 m
Další informace
Oficiální webŘímskokatolická farnost v Lipovci
Kód památky31356/7-514 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Narození Panny Marie v Lipovci je římskokatolický chrám v okrese Blansko. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1] Je farním kostelem farnosti Lipovec u Blanska.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel byl založen pravděpodobně již po vzniku obce, první písemná zmínka pochází z roku 1437, kdy se na holštejnském panství uvádí kostely v Jedovnicích, Lipovci, Ostrově a Housku. Původní lipovecký kostel vyhořel roku 1600 a o padesát let později byl obnoven. I tento kostel potkala pohroma, když roku 1822 při velkém požáru obce Lipovce vyhořel.

Tehdejší majitel rájeckého panství Hugo František Salm, který byl farním patronem, rozhodl o výstavbě nového kostela na jiném místě, ležícího několik desítek metrů jihozápadně od vyhořelého objektu. Základní kámen byl slavnostně položen roku 1828, stavba však byla pro finanční obtíže rájeckého panství v roce 1830 na devět let pozastavena. Práce byly obnoveny až roku 1839 a trvaly do roku 1842. Kostel byl vysvěcen dne 8. září 1843 na svátek Narození Panny Marie. V roce 1850 byl zakoupen obraz Narození Panny Marie od autora Matěje Šťastného, který je na hlavním oltáři.

V Lipovci působil jako farář známý národní buditel Jan Nepomuk Soukop.

Lipovecký kostel postihly dvě světové války, při nichž byly zkonfiskovány zvony. Od roku 1947 jsou v Lipovci tři zvony, které jsou vzájemně sladěny. Roku 1983 byla do kostela pořízena nová křížová cesta od akademické malířky Sabiny Kratochvílové.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o podélnou jednolodní neorientovanou stavbou s příčnou lodí a pětibokým závěrem, která je postavena v pseudogotickém slohu. Představuje doklad poměrně časného historismu v moravské architektuře.[2]

Oprava v roce 2014[editovat | editovat zdroj]

Lipovecká farnost se v roce 2015 přihlásila do soutěže o nejlépe opravenou kulturní památku Jihomoravského kraje v roce 2014. V tomto roce totiž farnost pokračovala ve třetí etapě opravy kostela, která se týkala opravy presbytáře a oken severozápadní strany. Farnost získala v hlasování 1304 hlasů a zvítězila v kategorii velké stavby.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2015-09-13]. Identifikátor záznamu 142866 : Narození Panny Marie. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. kostel Narození Panny Marie [online]. pamatky.kr-jihomoravsky.cz [cit. 2015-09-13]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  3. Památky z Blanenska zabodovaly v soutěži. Nejvíc hlasů dostal kostel v Lipovci [online]. blanensky.denik.cz [cit. 2015-09-02]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]