Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Valašské Meziříčí)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Nanebevzetí Panny Marie
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajZlínský
OkresVsetín
ObecValašské Meziříčí
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézeolomoucká
DěkanátValašské Meziříčí
FarnostValašské Meziříčí
Statusfarní kostel
ZasvěceníNanebevzetí Panny Marie
Architektonický popis
Stavební slohgotika, renesance, baroko
Výstavbapřed rokem 1419
Další informace
UliceKřížkovského
Kód památky36152/8-325 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Valašském Meziříčí byl vystaven někdy před rokem 1419 na místě staršího kostela sv. Kunhuty. V současné době je hlavním farním kostelem farnosti Valašské Meziříčí. Kostel je chráněn jako kulturní památka.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Předchůdcem současného kostela byl menší kostel sv. Kunhuty ze 13. století. První písemná zmínka o současném kostele pochází z roku 1419. V roce 1572 kostel vyhořel a byl renesančně přestavěn. Přibyla k němu také renesanční věž s portálem z roku 1581, na němž se nacházejí erby pána Bernarda ze Žerotína a jeho manželky Anny Estery z Kunovic. Rod Žerotínů tehdy Meziříčí vlastnil. Kostel poté ještě několikrát vyhořel (především v období třicetileté války). V letech 16811682 byla ke kostelu přistavěna barokní kaple Panny Marie a žerotínská oratoř, na níž je vyobrazen žerotínský erb. Roku 1722 vznikl u kostela soubor dřevěných soch, zobrazující Ježíše Krista a jeho učedníky v Getsemanské zahradě. Dřevěné sochy byly v roce 1931 nahrazeny sochami kamennými, jejímž autorem je olomoucký sochař František Doležal. V polovině 18. století byla hlavní loď kostela přestavěna v barokním stylu. V tomto období taktéž vznikla barokní brána na farní dvůr, se sochami apoštolů Petra a Pavla. Roku 1790 byl před kostelem vztyčen barokní pískovcový kříž. Kostel měl až do roku 1804 věže dvě. Druhá věž byla součástí opevnění, ale v roce 1804 byla pro zchátralost snížena a upravena na sakristii. V současné době je kostel Nanebevzetí Panny Marie výraznou dominantou Valašského Meziříčí a jeho okolí.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2015-11-18]. Identifikátor záznamu 147991 : Kostel Nanebevzetí P. Marie. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]