Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Puklice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Nanebevzetí Panny Marie
v Puklicích
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajVysočina
OkresJihlava
ObecPuklice
Lokalitav centru obce
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
DěkanátJihlava
FarnostLuka nad Jihlavou
Statusfiliální kostel
Užívánípravidelné
ZasvěceníNanebevzetí Panny Marie
Specifikace
Stavební materiálkámen
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie se nachází v centru obce Puklice. Kostel je filiálním kostelem římskokatolické farnosti Luka nad Jihlavou. Jde o bývalou sýpku velkostatku, která byla ve čtyřicátých letech 20. století přestavěna na katolický kostel. Kostel je obdélníkového půdorysu se sakristií na boční straně a s věží na čelní straně. Věž je v posledním patře zúžena, v tomto patře jsou umístěny věžní hodiny, věž je pak zastřešena stanovou střechou s makovicí.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel byl postaven mezi lety 1946 a 1948, kdy bylo rozhodnuto o tom, že bude postaven kostel na místě někdejší sýpky velkostatku, ta byla přestavěna na kostel. Od roku 1942 v obci existovala Kostelní jednota, zasazující se o stavbu kostela, teprve po rozparcelování velkostatku nicméně získala vhodné prostory. Kostel byl vysvěcen 15. srpna 1948.[2] Zasvěcení kostela bylo přeneseno z kaple, existující od dávných dob v prvním poschodí zámku[3], zrušené roku 1893. V roce 2012 pak byl kostel ohrožen, stejně jako mnoho budov a pozemků v obci, tím, že pozemky pod kostelem a další budovy mohly být vráceny dřívějšímu občanovi z Puklic, který byl v druhé světové válce zavražděn.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DrakMrak. Kostel Nanebevzetí Panny Marie - Puklice [online]. Praha: GeoSpy, 2016-09-27 [cit. 2017-03-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-03-08. 
  2. Obec Puklice. Historie výstavby [online]. Puklice: Obec Puklice [cit. 2017-03-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-09-07. 
  3. PÁTEK, Alois. Vlastivěda moravská. Jihlavský okres. Brno: [s.n.], 1901. 
  4. MAREŠ, Miroslav; BLAŽKOVÁ, Jana. Němci ho zavraždili, Češi prohlásili za Němce. Až teď se dočká očištění. iDNES.cz [online]. MAFRA, 2012-09-25 [cit. 2017-03-08]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]