Kostel svatého Bedřicha (Bedřichov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Bedřicha v Bedřichově
Kostel v roce 2008
Kostel v roce 2008
Místo
StátČeskoČesko Česko
ObecBedřichov
Souřadnice
kostel svatého Bedřicha v Bedřichově
kostel svatého Bedřicha v Bedřichově
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
DiecézeOlomouc
DěkanátŠternberk
FarnostOskava
Statusfiliální kostel
Zasvěcenísvatý Bedřich
Architektonický popis
Stavební slohnovogotika
Výstavba1869
Specifikace
Stavební materiálzděný
Další informace
Oficiální webhttp://oskava.farnost.cz/bedrichov
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Bedřicha v Bedřichově na Šumpersku je novogotická stavba z roku 1869.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V minulosti obec patřila do farnosti Horní Město v okrese Rýmařov. V roce 1804 si založila vlastní hřbitov a později požádala o povolení výstavby kostela.[1] Kostel v novogotickém stylu byl postaven roku 1869.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kostel stojí podél cesty procházející obcí. Je to jednolodní stavba obdélného půdorysu, na kterou navazuje užší a nižší presbytář s polygonálním zakončením. K němu je v podélné ose kostela přistavěna nízká čtvercová sakristie s valbovou střechou. Průčelí kostela tvoří představěná kvadratická věž zakončená vysokým štíhlým jehlanem s makovicí a křížem. V kříži jsou vypálena písmena W.S. a K.R. - iniciály stavebníků.[1] Z obou stran věže jsou v místě napojení na hlavní loď přistavěny jednoposchoďové úzké přístavky. Na západní straně je v něm umístěno točité schodiště na kruchtu a do těla věže, na protilehlé straně pak křížově zaklenutá kaple. Hlavní vchod do kostela v přízemí věže lemuje portál v novogotickém stylu s lomeným obloukem, nad kterým je umístěno kruhové okno. Poslední patro věže je zakončeno trojúhelníkovými štíty, v nichž jsou umístěny ciferníky hodin. Pod nimi jsou vysoká gotická okna. Vnější stěny lodi i presbytáře jsou členěny vysokými, šikmo zakončenými opěráky, mezi kterými jsou prolomena okna gotického tvaru. Střecha nad hlavní lodí je sedlová, nad presbytářem valbová.

V presbytáři s žebrovou klenbou se nachází ještě původní malby na stěnách i stropě. Oltáře jsou dřevěné, v novogotickém stylu. Hlavní oltář zdobí obraz sv. Bedřicha, boční oltáře jsou zasvěceny Nejsvětějšímu srdci Ježíšovu a Neposkvrněnému srdci Mariinu. V arkádách pod kůrem je umístěn Boží hrob zdobený dvěma velkými anděly z drobné skleněné mozaiky. Varhany na kůru jsou z roku 1879. Jejich stavitelem byl Franz Rieger z Krnova. Jsou plně mechanické, jednomanuálové, mají 12 rejstříků. Generální opravou prošly v roce 2015. [2] Zvon z roku 1878 s reliéfem sv. Trojice na plášti ulili I. a P. Hilzerovi. [3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b NOVÁKOVÁ, Helena. Ztracená Oskava. 1. vyd. [s.l.]: Helena Novak, 2003. S. str. 112. 
  2. OSKAVA, Obec. Zpravodaj - Oficiální stránky obce Oskava. www.ou-oskava.cz [online]. [cit. 2017-11-09]. Dostupné online. 
  3. SAMEK, Bohumil; DOLEJŠÍ, Kateřina. Umělecké památky Moravy a Slezska. Praha: Academia, 2021. ISBN 978-80-200-3122-8. S. 543. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]