Kostel svatého Tomáše (Svatý Tomáš)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Božího těla na Svatém Tomáši
Místo
StátČeskoČesko Česko
ObecPřední Výtoň
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Diecézečeskobudějovická
FarnostFrymburk
Užíváníjako kaple
ZasvěceníSlavnost Těla a Krve Páně
Další informace
AdresaPřední Výtoň, ČeskoČesko Česko
Kód památky26422/3-1244 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Tomáše ve Svatém Tomáši je kulturní památka České republiky.[1][pozn. 1] Římskokatolická církev jej vede pod názvem kaple Božího Těla,[2][pozn. 2] taktéž se označuje jako kostel sv. Tomáše ke cti Těla Božího.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel svatého Tomáše byl postaven v letech 1257 až 1258 Vítkem I. z Krumlova. V roce 1348 byl Petrem I. z Rožmberka přestavěn a zasvěcen Božímu Tělu. V roce 1361 byl kostel uváděn jako farní kostel. V roce 1520 se stal filiálním kostelem farnosti Rychůvek. Poté byl poutním kostelem. Během josefinismu byly poutě zrušeny, poté v roce 1856 zas obnoveny. Roku 1858 nechal Jan Adolf II. ze Schwarzenbergu kostel na vlastní náklady přestavět, a to v novogotickém stylu.

Po 2. světové válce se kostel ocitl v hraničním pásmu a chátral. V roce 1989 byl kostel opět zpřístupněn a od roku 1991 byl na popud spolku založeného Johannem Bertlwieserem rozsáhle zrekonstruován. K vysvěcení zvonů došlo v roce 1996 a v roce 1997 byl kostel vysvěcen budějovickým biskupem Antonínem Liškou.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kostel má jednu chrámovou loď – byla při přestavbě snížena; strop lodě je dřevěny. Presbytář (kněžiště) má křížovou klenbu z 2. čtvrtiny 16. století. Původní vnitřní zařízení kostela se nedochovalo. Dvě gotické sochy (sv. Barbory a sv. Kateřiny), které původně byly v tomto kostele a které pocházejí z 80. let 14. století, jsou v regionálním muzeu v Českém Krumlově.[3]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. V katalogu památek je kostel veden jako „Kostel sv. Tomáše se hřbitovem“.s aliasy „Kaple Božího Těla“ nebo „Kostel sv. Tomáše ke cti Těla Božího“.
  2. „Kaple Božího Těla“ je v rámci působnosti římskokatolické farnosti Frymburk.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku St. Thoma im Böhmerwald na německé Wikipedii.

  1. kostel sv. Tomáše se hřbitovem - Památkový Katalog. www.pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2024-02-23]. Dostupné online. 
  2. Biskupství českobudějovické. www.bcb.cz [online]. [cit. 2024-02-23]. Dostupné online. 
  3. POCHE, Emanuel a kolektiv. Umělecké památky Čech.. Díl 3 (P/Š). Praha: Academia, 19801. 540 s. S. 479.