Kostel svatého Mikuláše (Hynčice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Mikuláše
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
Zasvěcenísvatý Mikuláš
Architektonický popis
Stavební slohrokoko
Další informace
AdresaHynčice, ČeskoČesko Česko
Kód památky21815/8-88 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Mikuláše stojí na katastrálním území Hynčice u Krnova obce Město Albrechtice v okrese Bruntál. Pozdně barokní farní kostel je chráněn jako kulturní památka od roku 1958 a je zapsán v Ústředním seznamu kulturních památek ČR.[1][2] Součástí kulturní památky je kostel svatého Mikuláše, márnice a ohradní zeď s branou a kaplemi.[3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V letech 1778–1782 byl přestavěn původní gotický kostel v duchu pozdního baroka opavským stavitelem Antonínem Kretschmerem (1732–1806) podle plánů architekta Michaela Clementa z Krnova. Kostel byl vysvěcen v roce 1782.[4] Věžní hodiny z roku 1897 byly opraveny asi v roce 2009, vybaveny elektronickým pohonem, automatickým odbíjením a pozlacenými replikami hodinových ručiček.[5][6]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Exteriér[editovat | editovat zdroj]

Kostel je zděná omítaná orientovaná jednolodní stavba na obdélném půdorysu s polygonálním závěrem kněžiště a předstupující věží. Sedlová střecha je krytá plechem místo původní břidlice. Západní průčelí má zaoblená nároží, vstupní portál má půlkruhové zakončení, po stranách je zdobený pilastry se segmentovou profilovanou římsou. Věž na čtvercovém půdorysu mírně vystupuje ze západního průčelí, v horní části přechází v polygonální hranol, který je zakončen cibulovou bání s lucernou. V horní části jsou okna s půlkruhovým zakončením a v nižších patrech malá pravoúhlá okna. Po stranách věže je volutový štít průčelí. Fasáda kostela je po obvodu členěná profilovanou hlavní římsou, v bočních fasády jsou členěny lizénovými rámy, v nichž jsou okna s odsazeným půlkruhovým záklenkem a štukovým rámem. Sakristie na severní straně a kaple na jižní straně mají obdélný půdorys a pultovou plechovou střechu.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Interiér je členěn pilíři s pilastry. Loď je zaklenuta plackami, kněžiště konchou. V podvěží je valená klenba s lunetami. Kruchta je položena na dvou pilířích, je podklenuta třemi plackami, na plné poprsnici je datum 1782. Sakristie a kaple jsou zaklenuty valenou klenbou s lunetami.[7]

Ohradní zeď[editovat | editovat zdroj]

Areál kostela je obehnán ohradní zdí, ve které jsou vestavěné výklenkové kaple a márnice. Zeď je postavena z lomového kamene. Na jižní straně je průjezdní brána s půlkulatým zakončením a trojúhelníkovým štítem s výklenkem, po stranách zdobená pilastry, je zaklenuta křížovou klenbou.

Ve zdi je patnáct vestavěných výklenkových kaplí obdélného půdorysu křížové cesty bez pašijových výjevů.[8] Márnice je zděná omítaná vestavěna v severozápadní straně ohradní zdi.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2020-02-03]. Identifikátor záznamu 132734 : kostel sv. Mikuláše. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Současnost - Oficiální stránky Města Město Albrechtice. www.mesto-albrechtice.cz [online]. [cit. 2020-02-03]. Dostupné online. 
  3. kostel sv. Mikuláše - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2020-02-03]. Dostupné online. 
  4. Farní kostel sv.Mikuláše - OSOBLAZSKO.cz - rezervační a informační systém regionu Osoblažsko. www.osoblazsko.cz [online]. [cit. 2020-02-03]. Dostupné online. 
  5. Kostely. www.znicenekostely.cz [online]. [cit. 2020-02-03]. Dostupné online. 
  6. Kostel sv. Mikuláše v Hynčicích. machac-hodinar.cz [online]. [cit. 2020-02-03]. Dostupné online. 
  7. Detail dokumentu - G0188276. iispp.npu.cz [online]. [cit. 2020-02-03]. Dostupné online. 
  8. KŘÍŽOVÁ CESTA V HYNČICÍCH. www.veselylidovyrok.cz [online]. [cit. 2020-02-03]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]