Kostel svatého Bartoloměje (Teplice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Bartoloměje v Teplicích
Místo
StátČeskoČesko Česko
ObecTeplice
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevCírkev československá husitská, Evangelická církev v Rakousku (1781–1918) a Německá evangelická církev v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Současný majitelfyzická osoba
ZasvěceníBartoloměj
Architektonický popis
ArchitektFriedrich August Stüler
Stavební slohpseudorománský
Výstavba1884
Další informace
AdresaTeplice, Českobratrská
UliceChelčického
Kód památky43982/5-5266 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Bartoloměje v Teplicích (německy St. Bartholomäus-Kirche) je původně luteránský kostel poblíž centra lázeňského města Teplice. Byl postaven ve druhé polovině 19. století v pseudorománském slohu. Od roku 1990 je v soukromých rukách a pro církevní účely nevyužíván. Je chráněn jako kulturní památka.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Závěr kostela

Byl postaven z podnětu pruského krále Bedřicha Viléma IV. podle návrhu architekta Friedricha Augusta Stülera v letech 1861–1884 a pojmenován St. Bartholomäus-Kirche. O 20 let později byla ke kostelu přistavěna mohutná hranolová věž, díky níž je stavba jednou z dominant města. U kostela je terasa s balustrádami.

Kostel byl původně luteránský, v letech 1945 až 1965 patřil Československé církvi husitské, která jej pojmenovala kostelem Prokopa Holého. Poté připadl městu, jež jej v roce 1990 prodalo soukromníkovi, který zde otevřel restauraci a diskotéku. Později byl kostel na přelomu první a druhé poloviny 90. let odprodán teplickému developerovi Jaroslavu Třešňákovi, který kostel zakonzervoval, ale nijak jej nevyužívá.

Na jaře 2013 byl kostel zapojen do akce Noc kostelů. Byla zde prezentace vězeňské kaple, práce kaplanů u vězeňské služby a Církve československé husitské.[2]

Dnes je v něm výstavní galerie, kde je několik expozic a odpočinkové místo a také koncertní sál, který využívá akustiku tohoto prostoru zejména pro koncerty vážné hudby a hudby akustických stylů, který provozuje společnost VisitTeplice.

Za chrámem se nachází prostor, kde býval starý židovský hřbitov, který byl v roce 1939 zasypán i s náhrobky. Z terasy nad balustrádou je výhled na Krušné hory v širokém pásu, mj. na Hornickou kulturní krajinu Krupka.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Kostel je na návrší nad křižovatkou Chelčického a Českobratrské ulice, zhruba 500 metrů od středu města. Do jmenovaných ulic nezajíždí MHD, je zde možné parkovat autem. Ke kostelu nevede žádná z vyznačených turistických tras. Areál je oplocen a uzamčen.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2012-11-20]. Identifikátor záznamu 156326 : Kostel apoštola Bartoloměje. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Noc kostelů. [s.l.]: Biskupství litoměřické, 2013. Kapitola Teplice, Mírový kostel apoštola Bartoloměje, s. 70. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]