Kostel svaté Kateřiny (Višňová)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svaté Kateřiny
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský
OkresPříbram
ObecVišňová
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézearcidiecéze pražská
Vikariátpříbramský
FarnostPříbram
Statusfiliální kostel
Užívánípravidelné
ZasvěceníKateřina Alexandrijská
Specifikace
Stavební materiálzdivo
Další informace
AdresaVišňová, ČeskoČesko Česko
Kód památky24639/2-2595 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svaté Kateřiny Alexandrijské je římskokatolický kostel nacházející se v obci Višňováokrese Příbram. Stojí na bývalé návsi zrušeného hřbitova a obepíná ho mohutná kamenná zeď s dvěma klenutými branami. Před branami je zeleň s listnatými stromy, která je mírně vyvýšena nad okolní komunikací. Kostel i ohradní zdi a brány jsou památkově chráněny.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel byl postaven jako raně gotický kolem roku 1300.[2] Koncem 17. století byl kostel přestaven do barokního stylu. Okolo roku 1713 došlo k nové veliké morové epidemii, kterou připomíná morový kříž před kostelem.

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Kostel je jednolodní s polygonálním presbytářemopěráky. Presbytář je 4,8 metrů široký, 7,2 metru dlouhý a zakončený třemi stranami protáhlého osmiúhelníku. Je zaklenut křížovou klenbou se zbytky polychromie, mohutná žebra sbíhají na valené přípory.[2] Vítězný oblouk je půlkruhový. V severozápadní stěně je gotický sanktuář s výraznou mnohalaločnou kružbou. Interiér osvětlují barokní polokruhová okna. Na severní straně kostela je obdélná barokní kaple Božího hrobu. Polygonální přístavek obsahuje vřetenového schodiště na kruchtu.[2] V ose západního průčelí předstupuje před hlavní vchod malá čtvercová předsíňka. Celý kostel je zděný z lomového kamene, vnější průčelí jsou omítnuta novodobou hladkou vápennou světlešedou netónovanou omítkou.

Hranolová věž se nachází na severozápadní straně kostela. Věž je nezdobená, kryta cibulovou bání, která je pobita dřevěnými šindeli. Na její špičce je umístěn kříž. Ve věži je zvon jeden metr široký, 0,78 metru vysoký, nahoře s dvoufázovým nápisem. Na plášti je 1,45 cm vysoká hrubě provedená polovypuklina svatého Václava. Druhý zvon je umístěn v ocelové věžičce a je opatřen automatickým odbíjecím zařízením. Na jižním průčelí lodi mezi okny jsou malované sluneční hodiny, obnovené roku 1973.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2023-01-28]. Identifikátor záznamu 135711 : Kostel sv. Kateřiny. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b c Stěnu kostela sv. Kateřiny ve Višňové zdobí sluneční hodiny. www.turistickelisty.sportovnilisty.cz [online]. [cit. 2023-01-29]. Dostupné online. 

Externí zdroje[editovat | editovat zdroj]