Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Kytín)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Nanebevzetí Panny Marie
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
ZasvěceníNanebevzetí Panny Marie
Další informace
AdresaKytín, ČeskoČesko Česko
Kód památky15930/2-3407 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie stojí na návsi obce Kytín vedle rybníka. Původně gotický kostel byl později zbarokizován. Kostel a malý hřbitov, kde se již asi 150 let nepohřbívá, obklopuje ohradní zeď a celý areál je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1] Studánka za kostelem, jejíž voda je považována za léčivou na oční choroby, je uctívaná přes 500 let.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel stál již počátkem 14. století, v roce 1352 zde byla zřízena fara. Po roce 1674 prošla gotická stavba barokní úpravou, při další úpravě v roce 1866 došlo k jeho rozšíření o průčelní věž. Proslul jako poutní místo, k němuž ještě v 19. století chodila procesí, jednak kvůli zázračné studánce, jednak kvůli mariánskému obrazu, který je nyní umístěn v kapli na Malé Svaté Hoře. Studánka byla v roce 2011 u příležitosti výročí 690 let obce renovována a slavnostně požehnána.[2] V průběhu 20. století byl kostel několikrát opravován, v roce 1993 byl vykraden.

Kostel spadá jako filiální pod římskokatolickou farnost Mníšek pod Brdy.[3]

Architektura a interiér[editovat | editovat zdroj]

Do kostela se vchází průčelní věží. Obdélníková loď i trojboký presbytář mají ploché stropy, obdélníková sakristievalené klenby. Hlavní oltář i oba vedlejší oltáře jsou barokní. Na hlavním oltáři je obraz Panny Marie s Ježíškem, na bočních oltářích jsou vyobrazeni sv. Jan Nepomucký a sv. Vojtěch – vesměs jde o díla Karla Javůrka z poslední třetiny 19. století. Dřevěnou kruchtu podepírají dva sloupy. V kostele jsou vzácné původní rokokové varhany z počátku 19. století od mistra Gartnera z Tachova. Ze dvou zvonů, které měl kostel původně, byl jeden zrekvírován za 1. světové války a znovu pořízen v roce 1992 při posledních větších opravách, kdy byly opraveny i varhany.[4]

Pověst o studánce[editovat | editovat zdroj]

Ke studánce a založení Kytína se vztahuje pověst. Paní Korutanská z nedaleké tvrze, která měla slepého synka, vystavěla nad pramenem mníšeckého potoka kapli Panny Marie. Když se její syn v kapli pomodlil a umyl se vodou z pramene, zázračně prozřel. První, co uviděl, prý bylo „kytí“ – a tak paní Korutanská založila vesnici Kytín.[3][2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2020-01-29]. Identifikátor záznamu 1000126449 : Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b Zajímavosti obce - Oficiální stránky obce Kytín. www.kytin.eu [online]. [cit. 2021-01-29]. Dostupné online. 
  3. a b Římskokatolická farnost » Kytín [online]. [cit. 2021-01-29]. Dostupné online. 
  4. Kostel Nanebevzetí P. Marie. Prostor - architektura, interiér, design. www.prostor-ad.cz [online]. [cit. 2021-01-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-02-02. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]