Korunní pevnůstka Olomouc

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Korunní pevnůstka Olomouc
Poloha
AdresaČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Korunní pevnůstka vznikla v rámci opevňování Olomouce, sloužila jako hlavní vstup do města. Korunní hradbu tvoří pětibodový bastion a dva půlbastiony, v areálu se také dochovala barokní prachárna a torzo empírové strážnice. Nyní je využívána pro seznámení se s historií olomoucké pevnosti a pro různá kulturní vystoupení.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Budování pevnůstky bylo zahájeno v místě bývalé vesničky Závodí v roce 1754, vlastní korunní hradba vznikla v následujících dvou letech. Ve druhé polovině 19. století přibyly dvě budovy dělostřeleckých laboratoří. V jejím areálu se nacházely také kanovnické zahrady.

Po zrušení olomoucké pevnosti zůstal areál v rukou armády a zároveň sloužil Olomoučanům jako příležitostná sušárna prádla. Definitivně byla Korunní pevnůstka uzavřena veřejnosti v roce 1945, kdy ji začala využívat armáda jako skladovací prostory. V roce 1967 byla její část proměněna na botanickou zahradu a rozárium a koncem 20. století předala armáda areál bezplatně městu, které ho od roku 2002 pronajímalo stavební firmě. V únoru 2008 prodalo statutární město Olomouc Korunní pevnůstku za symbolickou korunu občanskému sdružení (dnes spolku) Muzeum Olomoucké pevnosti z.s., které ve stejném roce začalo s její obnovou.

Kulturní využití[editovat | editovat zdroj]

V Korunní pevnůstce vzniká postupně oddechový areál určený široké veřejnosti. Jako zdroj oddechu a zábavy zde slouží muzeum o historii olomoucké pevnosti, amfiteátr nebo interaktivní centrum pro popularizaci věd Pevnost poznání.

V objektu bývalé válečné prachárny byla 15. dubna 2013 otevřena nová expozice. Mapuje významnou vojenskou historii města Olomouce jako pevnosti a přináší řadu nových informací, s nimiž se veřejnost ještě neměla možnost seznámit. K vidění jsou mimo jiné fotografie, nákresy vojenských map i archeologické nálezy. V prvním patře muzea je vystaven sádrový model olomouckého opevnění akademického sochaře Jiřího Žlebka, který doplňují reprodukce malíře Otakara Suchana zachycující výjevy z vojenského života ve městě. Samotný objekt prachárny z roku 1758 je v České republice unikátní památkou svého druhu.

Návštěvnost pevnůstky[1]
Rok Počet návštěvníků
2016 7 384
2017 8 647

V uplynulých letech se v Korunní pevnůstce uskutečnila řada kulturních akcí, na nichž vystoupily hvězdy jako Lucie Bílá, Láďa Křížek, Luboš Pospíšil, Katka Knechtová, skupina Nightwork, Wohnout, No Name, Tři sestry, Mandrage, Čechomor, Kryštof a ze zahraničních interpretů Beth Hart, Jethro Tull, Billy Talent, Papa Roach, Anastacia a mnoho dalších.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Návštěvnost památek v krajích ČR v roce 2015–2017 [PDF online]. Národní informační a poradenské středisko pro kulturu [cit. 2020-03-11]. S. 49. Dostupné v archivu. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]