Konvenční sexuální aktivita

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Konvenční sexuální aktivita, slangově (z angličtiny) také vanilla sex,[1] je označení pro sexuální chování, které daná kultura, subkultura či jednotlivec považuje za běžné a obvyklé (ať již heterosexuální nebo homosexuální). Představa, co tento pojem skrývá, se v závislosti na posuzovateli liší.[2] Často se jako konvenční sex označuje takový sex, jehož součástí nejsou praktiky BDSM, fetišismu či kink sexu.

Výraz vanilla sex[editovat | editovat zdroj]

Časopis British Medical Journal definuje vanilla sex jako slangový výraz homosexuálů pro sex, který nepřekračuje meze vzájemné masturbace, orálního a análního sexu.[3] Pokud je v partnerském vztahu jeden z partnerů v sexu otevřenější a druhý naopak preferuje klasické, tradiční a konvenční sexuální aktivity, lze se setkat s výrazem vanilla partner pro partnera upřednostňujícího tradičnější aktivity.[1] Název vanilla sex vychází z vanilkové příchuti, která je používána jako základ při výrobě zmrzliny. Obdobně jako je vanilková zmrzlina základním a nejjednodušším druhem zmrzliny bez jakýchkoli příchutí, je i vanilla sex základním/tradičním sexuálním chováním.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vanilla sex na anglické Wikipedii.

  1. a b Psychotherapeutic Issues With "Kinky" Clients: Clinical Problems, Yours and Theirs [online]. Institute For Personal Growth [cit. 2008-11-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b KUBÍK, Josef. Sexualita bez tabu. Brumovice: Carpe diem, 2010. 324 s. ISBN 978-80-87195-10-9. Kapitola Vanilla sex, s. 20. 
  3. ABC of sexual health: Homosexual men and women [PDF]. British Medical Journal [cit. 2008-11-05]. Dostupné online. (anglicky)