Kontrolleinheit See

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Celní člun Jade
Celní křižník Helgoland, loď typu SWATH
Celní křižník Borkum, loď typu SWATH

Kontrolní jednotky Moře (německy Kontrolleinheiten See), před rokem 2008 označované jako Wasserzoll, jsou součástí služby hraničního dohledu (Grenzaufsichtsdienstes) Spolkové celní správy SRN a odpovídají za celní záležitosti na německých námořních a vodních cestách a na mořských hranicích SRN. Kromě služby v Severním a Baltském moři střeží na Bodamském jezeře také vnější hranici EU se Švýcarskem. Jednotky jsou navíc také součástí Spolkové pobřežní stráže SRN (Küstenwache des Bundes), kde plní v zastoupení jednotlivých ředitelství vodních cest a lodní dopravy (Wasser- und Schifffahrtsdirektion) také policejní úkoly v oblasti lodní dopravy (bezpečnost a plynulost dopravy, ochrana vod,…).

Znakem jednotek je spolkový orel s nápisem „Zoll“ na tmavě modrém pozadí.

Mimo to existují ještě týmy, které se specializují na prohledávání lodí především v souvislosti s pašováním. Protože se jedná o práci, při které docházelo a dochází k silnému znečištění (strojní olej, saze,…) služebního oděvu i celníků samotných, jsou v námořním žargonu nazýváni jako „Černý gang“ (Schwarze Gang).

Kariéra ve střední námořní a strojně-technické celní službě začíná v platové třídě A7. Oproti službě na souši se služební hodnosti odlišují uvedením slovního spojení „Zollschiffs“ na začátku hodnosti (např. Zollschiffssekretär – česky Celní lodní tajemník).

Každá kontrolní jednota Moře spadá pod místně příslušný Hlavní celní úřad (Hauptzollamt).

Budoucnost[editovat | editovat zdroj]

Plánována je postupná náhrada deseti vysokorychlostních lodí Spolkové celní správy SRN velkými loděmi typu SWATH, které jsou známé především svým klidným chováním za silného vlnobití. Tyto lodě mají pravidelně provádět jedno až dvoutýdenní plavby, namísto dosavadních krátkých hlídek, při kterých se čluny vždy vracely do svých domovských přístavů. První lodí z této generace celních křižníků se stala loď Helgoland, která byla zařazena do služby v roce 2009. Začátkem února roku 2010 byl zařazen další celní křižník pojmenovaný Borkum. Domovským přístavem obou lodí je Cuxhaven.

Média[editovat | editovat zdroj]

V roce 2018 natočila německá televize Welt asi 50 minutovou reportáž o činnosti a výcviku jednotek pod názvem Der Wasserzoll - Kontrolleinheit See im Einsatz.

Výběr fotografií celních křižníků (Zollkreuzern) a celních člunů (Zollbooten)[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kontrolleinheiten See na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]