Kolektivní správce

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kolektivní správce je instituce, která z pověření velkého množství autorů hromadně zajišťuje zhodnocování autorských práv nebo souvisejících ochranných práv k jejich dílům. Kolektivní správa práv se v České republice opírá o hlavu IV autorského zákona.

Kolektivními správci jsou obvykle soukromé spolky, jimž bylo v mnoha zemích k vykonávání kolektivní správy státními orgány ze zákona přiřknuto monopolní postavení. Svou povahou se pohybují na hranici odborového solidárního uskupení autorů hájících své zájmy vůči hospodářsky silnějším uživatelům děl a státního úřadu kontrolujícího dodržování ohlašovací povinnosti k rozmnoženinám, veřejným produkcím a rozhlasovému šíření autorských děl.

Kolektivní správci v Česku[editovat | editovat zdroj]

Povědomí o činnosti kolektivních správců mezi veřejností se v Česku zvyšuje především na základě negativních zkušeností umělců či uživatelů děl, např. v souvislosti s vybíráním náhradních odměn z nenahraných nosičů či žalobami na vydání bezdůvodného obohacení.[1]

V Česku působí následující kolektivní správci:[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Verwertungsgesellschaft na německé Wikipedii.

  1. DUŠEK, Viktor; HORÁK, Filip. Kolektivní správa autorských práv ve světle aktuálního nálezu Ústavního soudu. epravo.cz [online]. 2014-06-16 [cit. 2015-07-03]. Dostupné online. 
  2. Organizace oprávněné k výkonu kolektivní správy práv [online]. Praha: Ministerstvo kultury České republiky [cit. 2015-07-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-07-04. 
  3. Úvodní strana [online]. [Praha]: GESTOR - ochranný svaz autorský z.s. [cit. 2020-04-18]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]