Kokarda sličná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKokarda sličná
alternativní popis obrázku chybí
Kokarda sličná (Gaillardia pulchella)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvězdnicotvaré (Asterales)
Čeleďhvězdnicovité (Asteraceae)
Rodkokarda (Gaillardia)
Binomické jméno
Gaillardia pulchella
Foug., 1788
Synonyma
  • kokarda spanilá
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kokarda sličná (Gaillardia pulchella) je vysoká letnička s velkými, sytě zbarvenými květy (květními úbory). Pochází z jihozápadních oblastí Spojených států a na rozhraní 18. a 19. století byla pro své krásné květy rozšířena do mnoha zemí po celém světě. V České republice se vysazuje již přes dvě století, někdy přechodně zplaňuje a stává se neofytem české flory.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jednoletá bylina s až 60 cm vysokou, rozvětvenou lodyhou. Listy má přisedlé, obkopinaté, podlouhlé, ze spodní strany měkce pýřité, 5 až 10 cm dlouhé a 0,5 až 1 cm široké. Tvarované bývají různě, mohou být celokrajné, zubaté i peřenolaločné.

Na stopkách dlouhých 5 až 20 cm vyrůstají květní úbory široké 3 až 5 cm. Ve středu květního lůžka bývá 40 až 100 drobných, oboupohlavných květů s trubkovitou korunou zbarvenou nažloutle, fialově či hnědě; někdy bývá i dvojbarevná. Po obvodě je 8 až 14 samičích jazykovitých květů s korunou načervenalou, purpurovou nebo vzácně žlutou, jejich liguly jsou dlouhé 1,5 až 3 cm. Trojřadý zákrov je tvořen mnoha úzce kopinatými, brvitými listeny. Ochmýřené nažky (semena), asi 2 mm dlouhé, jsou pyramidálního tvaru a bývají odnášeny větrem na dlouhé vzdálenosti. Ploidie druhu je 2n = 34.

Pěstování[editovat | editovat zdroj]

Rostliny nejlépe rostou ve středně suché, na humus a živiny bohaté, dobře odvodněné půdě na plném slunci. Nesnášejí zeminu kyselou, zamokřenou a nepropustnou. Semena se vysévají na venkovní stanoviště po přejití jarních mrazíků nebo do skleníků o čtyři až šest týdnů dříve. Vykvétají v období od května do srpna, pro prodloužení doby kvetení je vhodné odkvetlé květy ořezat a podpořit tak tvorbu nových. Ve středoevropském prostředí rostliny příliš netrpí škodlivým hmyzem, jen někdy na jejich listech sají mšice. Kokarda sličná se používá k plošné výsadbě, na lemy záhonů či chodníků a je vhodná i k řezu.

Bylo vyšlechtěno mnoho kultivarů hustého keřovitého vzrůstu s různě bohatými květy i s odchylně tvarovanými a rozličně zbarvenými paprsky jazykových květů, vyskytují se i dvojbarevné. Šlechtí se také na co největší pevnost a délku lodyhy i na dlouhou dobu kvetení. Kokarda sličná je společně s kokardou osinatou rodičem velmi úspěšného hybridu kokarda velkokvětá (Gaillardia x grandiflora), který se v současnosti velmi často pěstuje.[1][2][3][4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. UHER, Jiří; KUŤKOVÁ, Tatiana. Produkce a použití trvalek: Gaillardia [online]. Zahradnická fakulta, Mendelova univerzita v Brně, rev. 2007 [cit. 2015-05-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-04-02. 
  2. Flora of North America: Gaillardia pulchella [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2015-05-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Flora of China: Gaillardia pulchella [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2015-05-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Plant Finder: Gaillardia pulchella [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO, USA [cit. 2015-05-27]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]