Koňský rybník (Stvolínky)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Koňský rybník
Koňský rybník od Smrtky
Koňský rybník od Smrtky
Poloha
StátČeskoČesko Česko
Map
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha6,95 ha[1]
Ostatní
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Koňský rybník je jedním z desítek rybníků tvořících soustavu známou jako Holanské rybníky v jižní části okresu Česká Lípa, na katastru nedaleké obce Stvolínky.


Umístění a parametry[editovat | editovat zdroj]

Celá středověká soustava původně 23 Holanských rybníků je napájena hlavně od západu tekoucím Bobřím potokem, který poté končí v Novozámeckém rybníce. V soustavě Holanských rybníků je Koňský rybník na severozápadní straně, na katastru obce Stvolínky, u silnice I/15 z Úštěku do Zahrádek.

Rybník má plochu 9 ha, je průtočný a využitý pro rybolov. Má dvě zátoky, břehy jsou zarostlé lesem, u jižního břehu je skála Smrtka.[2].Blízko byly další rybníky – Nebeský a vypuštěný Miřejovský. Koňský rybník je napájen několika potoky ze severu a potokem Dolina od východu, s rybniční soustavou a Bobřím potokem na jihu je spojen vytékajícími potoky Dolina a Kolenským potokem

Skála Smrtka u Koňského rybníka

Smrtka[editovat | editovat zdroj]

Výrazná skála z pískovce s vytesanými a vymletými schody získala jméno podle zdejšího lidového zvyku shazování figuríny Smrti do rybníka na počátku jara.

Cestovní ruch[editovat | editovat zdroj]

Obec Stvolínky je necelé 2 km západním směrem. Rybník je přístupný jak po silnici, tak po červeně značené turistické cestě vedoucí kolem řady Holanských rybníků, mezi městysem Holany a obcí Stvolínky. Z této trasy k skále Smrtka nad rybníkem vede vyznačená odbočka. Za rybníkem se na červenou značku napojuje cesta značené žlutě, vedoucí přes vrchol Kozel do České Lípy. Železniční stanice ve Stvolínkách je 2 km jižně, je na trati 087 z České Lípy do Lovosic[3] Zhruba 1,5 km severně na přítoku k rybníku je přírodní památka Kaňon potoka Kolné, k níž odtud vede pouze neznačená lesní cesta.

Rozcestník značených cest za rybníkem

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Digitální báze vodohospodářských dat. 114030710003.0. [cit. 2019-09-02]
  2. ŠTEFÁČEK, Stanislav. Encyklopedie vodních ploch Čech, Moravy a Slezska. Praha: Libri, 2010. ISBN 978-80-7277-440-1. Kapitola Koňský rybník, s. 113. 
  3. Mapa KČT 15, Máchův kraj, 4. vydání. Praha: Trasa s.r.o, 2008. ISBN 978-80-7324-168-1. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]