Knížectví Islandie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Knížectví Islandie
Principality of Islandia
vlajka Knížectví Islandie
vlajka
Motto
Let's Buy An Island
Geografie
Hlavní město-
Rozloha0,005 km²
Poloha
Obyvatelstvo
Počet obyvatel0 (cca 300 občanů)
JazykAngličtina
Státní útvar
Mezinárodní statusneuznaný mikronárod a turistická atrakce
Vznik11.2.2018 (jednostranné vyhlášení)
Prozatímní hlava státuJeho královská výsost Marshall Mayer
Měnaamerický dolar (USD)
Coffee Island
Coffee Island
Poloha ostrova

Knížectví Islandie (anglicky Principality of Islandia) je neuznaný mikronárod, který si jako své území nárokuje (v současnosti neobydlený) ostrov Coffee Caye v Karibském moři u pobřeží Belize. Projekt, který byl zahájen v roce 2018, je prvním pokusem o vytvoření mikronároda, který je financován hromadně.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Za projektem stojí dva přátelé, Gareth Johnson a Marshall Mayer, kteří v roce 2018 založili společnost Let’s Buy an Island. Pomocí veřejné sbírky začali sbírat finance a do prosince 2019 vybrali přes 250 tisíc dolarů, za které zakoupili ostrůvek Coffee Caye o rozloze asi 4850 metrů čtverečních. Podle Johnsona je založení mikronárodu jistým aktem eskapismu a experimentování, pro Mayera jde zase o marketingový nástroj.[1][2]

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Začátkem roku 2022 začali oba muži na ostrůvek pořádat prohlídky pro další investory a první turisty. Prozatím prodali více než stovku podílů, které zakoupili investoři pocházející z 25 různých zemí. V současnosti si ostrov, který je stabilizovaný mangrovovými porosty a obklopený korálovými útesy, lze pronajmout pro kempování. V budoucnu by se měl stát turistickým lákadlem, měl by zde být provozován hotel a bary či lekce potápění. Na webových stránkách je možné za malý poplatek (20$) zakoupit občanství.[1][2] Belizská vláda ovšem tuto myšlenku neschvaluje, premiér Briceño před novináři označil zakladatele za hlupáky, kterým nedovolí, aby měl svou zemi uvnitř suverénní země.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b ŠVARC, Michael. Koupili si ostrov v Karibiku, aby založili vlastní zemi. Novinky.cz [online]. Borgis, 2022-03-18. Dostupné online. 
  2. a b GRÁFIKOVÁ, Eliška. Parta nadšenců si koupila ostrov v Karibiku. Chtějí na něm vybudovat nový stát. denik.cz. 2022-03-15. Dostupné online. 
  3. ŠVARC, Michael. Kamarádi chtěli v Belize vytvořit mikronárod. Hlupáci, reagoval tamní premiér. Novinky.cz [online]. Borgis, 2022-04-04. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]