Klůček (Broumovská vrchovina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klůček
Vrchol614 m n. m.
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříBroumovská vrchovina / Polická vrchovina / Polická pánev / Machovská pánev
Souřadnice
Klůček
Klůček
PovodíMetuje, Labe
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klůček je vrchol v České republice ležící v Broumovské vrchovině[1].

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Klůček se nachází v Broumovské vrchovině asi 1,5 km severovýchodně od města Police nad Metují a asi 6,5 km jihozápadně od města Broumov. Asi 2 km severozápadně od Klůčku probíhá hřeben Broumovských stěn, na který je z nezalesněných částí vrchu hezký výhled. Klůček je součástí krátkého jen asi 1 km dlouhého hřebínku orientovaného od jeho vrcholu na jihovýchod. Klůček na nachází na území Chráněné krajinné oblasti Broumovsko.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Východní a severní svah Klůčku obtéká Hlavňovský potok. Jeho soutokem s Pěkovským potokem v obci Bukovice vzniká potok Dunajka, levý přítok Metuje. Ze stejné strany se do Metuje vlévá i potok Ledhujka, do které ze západního svahu Klůčku odvádějí vodu netrvalé vodoteče

Vegetace[editovat | editovat zdroj]

Vrchol Klůčku je souvisle zalesněn včetně sedla na jihovýchodně od něj. Na mírnějším západním svahu se pod hranicí vrcholového lesa nacházejí pole, na prudších západních a severních svazích se pod hranicí lesa nacházejí louky.

Komunikace[editovat | editovat zdroj]

Přímo na vrchol Klůčku žádné komunikace nevedou. Les v jeho okolí protíná několik méně kvalitních lesních cest. Sedlem jihovýchodně od vrcholu prochází neveřejná asfaltová komunikace spojující zemědělské areály v Polici nad Metují a v Hlavňově. V témže místě komunikaci kříží červeně značená Jiráskova cesta vedoucí z Police nad Metují do Broumovských stěn.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]