Klotylda Vuršrová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klotylda Vuršrová
Klotylda Vuršrová (cca 1886)
Klotylda Vuršrová (cca 1886)
Narození7. června 1864
Těnovice
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí21. května 1932 (ve věku 67 let)
Pardubice
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povolánípatronka, šachistka, sufražetka a literát
ChoťFrantišek Vuršr
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klotylda Vuršrová rozená Kunstová (též německy Wurscherová, 7. června 1864 Těnovice[1]21. května 1932 Pardubice) byla česká spolková činovnice, šachistka, sufražetka a feministka působící především v Plzni, mecenáška kultury, spoluzakladatelka, jednatelka a posléze starostka místního ženského spolku Jednota paní a dívek českých v Plzni. Patřila k předním osobnostem českého ženského emancipačního hnutí v západních Čechách.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Těnovicích nedaleko Spáleného Poříčí (pozdější část města) jihovýchodě od Plzně Janu Kunstovi a Josefě roz. Linhardové. V Plzni se provdala za úředníka městské spořitelny Františka Vuršra, spolu se zde usadili. Zapojovala se do městského společenského života, spolu se svou celoživotní přítelkyní a spolupracovnicí Luisou Taschnerovou navštěvovali Český šachový klub a zabývali se myšlenkou založení ryze českého dámského klubu v Plzni. Roku 1866 sice došlo k pokusu o založení dámského spolku Včela, jehož zakládající členkou byla např. Emílie Gerlachová,[2] pěvkyně a dcera hudebníka Josefa Gerlacha, spolek ale nebyl úředně povolen. Český klub dam plzeňských založený roku 1870 pak fungoval krátce, a mluvilo se zde česky i německy. Ženská myšlenka byla ve městě pozvednuta též působením Elišky Krásnohorské okolo roku 1870.

Spolková činnost[editovat | editovat zdroj]

Dne 15. května 1886 se stala spolu s Taschnerovou a Mářou Schmrhovou spoluzakladatelkou a první jednatelkou ženského spolku Jednota paní a dívek českých v Plzni, v myšlence navazujícího např. na činnost Spolku svaté Ludmily působícího v Praze pod vedením Marie Riegrové-Palacké, či Amerického klubu dam, angažujících se mimo jiné v podpoře vzdělávání žen. Jednalo se o první ženský spolek ve městě. Jeho předsedkyní byla zvolena Taschnerová, ta se ale místa vzdala ve prospěch Růženy Petákové, manželky advokáta a pozdějšího plzeňského purkmistra Václava Petáka. Posléze se Vuršrová stala také starostkou spolku[3].

Spolek se stal jedním z prvních ženských mimopražských klubů v zemích koruny České, zasadil se mj. o zřízení dívčích škol ve městě či založení ženské odnože plzeňského Sokola. To bylo předmětem bouřlivých debat a kritiky. O vznik se nakonec výrazně zasloužili starosta plzeňského Sokola nakladatel a knihkupec Jan Robert Port a jeho bratr Vratislav, který byl jedním z cvičitelů oddílu, kterého jako cvičitelka předcházela Luisa Taschnerová.

Roku 1896 se svým manželem otevřeli penzionát Krásnohorská v České Kubici, pojmenovaný po Elišce Krásnohorské.

Na vůdčí funkce ve spolku rezignovala Vuršrová roku 1900, ve stejném roce jí bylo uděleno čestné členství Jednoty paní a dívek českých v Plzni[4].

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Klotylda Vuršrová zemřela 21. května 1932 v Pardubicích ve věku 68 let.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Těnovice 15 | Porta fontium. www.portafontium.eu [online]. [cit. 2021-07-06]. Dostupné online. 
  2. Emilie Gerlachová. encyklopedie.plzen.eu [online]. [cit. 2021-03-12]. Dostupné online. 
  3. Digitální knihovna Kramerius. ndk.cz [online]. [cit. 2021-03-13]. Dostupné online. 
  4. Digitální knihovna Kramerius. ndk.cz [online]. [cit. 2021-03-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]