Klotylda Vilemína Apponyiová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klotylda Vilemína z Mensdorff-Pouilly
Hraběnka Apponyiová v roce 1897
Hraběnka Apponyiová v roce 1897
Narození23. prosince 1867
Vídeň
Úmrtí1. září 1942 (ve věku 74 let)
Budapešť
Povolánídiplomatka
ChoťAlbert Jiří Apponyi (od 1897)[1]
DětiJiří II. Alexandr Apponyi
Marie Apponyiová z Velkých Oponic
RodičeAlexandr z Mensdorff-Pouilly[2] a Alexandrina z Ditrichštejna[2]
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klotylda Vilemína Apponyiová rozená z Mensdorff-Pouilly (německy Clotilde „Klotild“ Apponyi, 23. prosince 1867, Vídeň - 1. září 1942, Budapešť) byla česko-maďarská šlechtična, aktivistka za práva žen a diplomatka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Klotylda Vilemína Josefa Gabriela Marie Inocencie z Mensdorff-Pouilly a Ditrichštejna-Mikulova (Clotilde Wilhelmina Josepha Gabriela Maria Innocenza von Mensdorff-Pouilly) byla dcerou rakouského politika knížete Alexandra z Mensdodff-Pouilly dědice panství ditrichštejnsko-mikulovského a jeho manželky Alexandriny „Aline“ z Ditrichštejna, dcery a dědičky knížete Josefa z Ditrichštejna. V roce 1897 se provdala za maďarského politika hraběte Alberta Apponyiho.

Od roku 1908 byla předsedkyní spolku Klotild pro zprostředkování ženské práce, od roku 1910 předsedkyní aliance maďarských ženských spolků (MNSz), od roku 1913 členkou představenstva Katolické ochranného svazu žen, od roku 1930 předsedkyní spolku arcivévodkyně Marie Dorotey pro ženy-učitelky a dalších dobročinných spolků.

Jako předsedkyně MNSz se v roce 1912 obrátila na maďarský parlament s žádostí na volební právo žen a v roce 1918 reformu veřejně podpořila. Po první světové válce se jako předsedkyně MNSz stala mluvčí nesocialistických ženských spolků Maďarska na rozdíl od levicového MANSz za Cécile Tormayové.

V roce 1929 protestovala proti návrhu na zrušení práva žen ucházet se o práci ve státních úřadech a v roce 1939 učinila totéž proti návrhu zakázat vdaným ženám vykonávat úřad ve státní správě.

Během první světové války byla neformální vyslankyní Uherska ve Švýcarsku a v letech 1928-1934 sloužila jako subdelegátka u Společnosti národů v Ženevě a v letech 1935-1937 jako delegátka pro Maďarsko.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Clotilde Apponyi na anglické Wikipedii.

  1. Dostupné online. [cit. 2020-08-07]
  2. a b Darryl Roger Lundy: The Peerage.
  • Francisca de Haan, Krasimira Daskalová & Anna Loutfi: Biografický slovník ženských hnutí a feminismů ve střední, východní a jihovýchodní Evropě, 19. a 20. století Central European University Press, 2006