Klášter svatého Antonína (Castrojeriz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klášter svatého Antonína
Lokalita
StátŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
MístoCastrojeriz
Souřadnice
Map
Základní informace
Založení1146
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klášter svatého Antonína (španělsky Monasterio de San Antón) se nachází v blízkosti města Castrojeriz v provincii Burgos, v severní části země. Pozůstatky kláštera se nacházejí 3,3 km od centra města, na Svatojakubské cestě.

Klášter byl budován v 12. století a dokončen v roce 1146. Původně areál sloužil jako královská rezidence. Později byl přestavěn francouzskými mnichy z řádu antonitů[1] (který byl později zrušen). Byl pod ochranou tehdejšího krále Alfonsem VII. Vývoj kláštera probíhal postupně a současná podoba pochází ze 14. století. Jeho součástí byl trojlodní gotický kostel, z něhož se dochovalo několik oblouků a vysoká gotická okna. Okolo kláštera se nacházejí nižší budovy; středem původního areálu kláštera dnes prochází asfaltová cesta. Po zrušení řádu Antoniánů připadl klášter nedalekému kostelu Nuestra Señora del Manzano. V 19. století začal postupně chátrat.[2]

V současné době je areál kláštera v soukromém vlastnictví a není otevřen veřejnosti. Existuje zde i jednoduchá ubytovna pro poutníky Svatojakubské cesty.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DOLEŽEL, Jakub. Teoretické ukotvení církevní sociální práce na pozadí obecných a českých charitních dějin až po encykliku Deus caritas est. Olomouc, 312 s. diplomová. Univerzita Palackého. Vedoucí práce prof. Dr. Heinrich Pompey, Dipl.-Psych.. s. 117. Dostupné online.
  2. Profil kláštera na portálu castrojeriz.com (španělsky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]