Klášter Svaté Pole

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klášter Svaté Pole
Chybí zde svobodný obrázek
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
MístoSvaté Pole
Souřadnice
Map
Základní informace
Řádcisterciáci
Založení1149 nebo 1157
Zrušení16. století
Mateřský klášterKlášter Nepomuk
nebo klášter Hradiště
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klášter Svaté Pole (latinsky Monasterium Sacer Campus, německy Kloster Heiligenfeld) je někdejší cisterciácký klášter v obci Klášter nad Dědinou ve Východních Čechách. Nacházel se v údolí řeky Dědiny a patřil k historickému Hradeckému kraji. Ves Klášter nad Dědinou je dnes součástí obce Ledce v Královéhradeckém okrese.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Dějiny kláštera jsou poněkud nejasné. Uváděné jsou roky založení 1149 nebo 1157, některé zdroje dokonce uvádějí, že zde ve 12. století bývalo převorství. Písemné doklady svědčí o klášteře teprve v zápise ze zasedání generální kapituly v roce 1272, po němž opati z klášterů Morimond a Žďár směli založit nový klášter. Také není zcela jasné, zda byl klášter dcerou nepomuckého kláštera (viz Janauschek, van der Meer, A. Schneider, Becking) nebo klášter Hradiště (viz F. Winter, Sedláček, Novotný, Kuthan). V každém případě je opatství doloženo až od roku 1292. Opatství disponovalo poměrně malým vlastnictvím. Podle poznámky z roku 1376 v této době výstavba klášterního kostela probíhala, nebo byla alespoň plánována. Na konci roku 1420 byl klášter dobyt a vypleněn husity [1]. Poté již klášter není nikde zmíněn. Pozemky byly zastaveny a na konci 16. století přešly do majetku rodu Trčků z Lípy na Opočně.

Zbytky klášterního kostela byly zřejmě kolem roku 1740 zcela zarovnány. Do dnešních dnů se z kláštera nezachovala již žádná památka.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kloster Svaté Pole na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KUTHAN, Jiří. Die mittelalterliche Baukunst der Zisterzienser in Böhmen und in Mähren. Berlin: Deutscher Kunstverlag München, 1982. ISBN 3-422-00738-5. S. 173 f. (němčina)