Klášter Klosterneuburg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klášter Klosterneuburg
Základní informace
Slohgotická architektura
ArchitektJakob Prandtauer
Výstavba1114
Poloha
AdresaStiftsplatz 1 u. a., Klosterneuburg, RakouskoRakousko Rakousko
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky8901
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klášter Klosterneuburg (německy Stift Klosterneuburg) leží severozápadně od Vídně ve městě Klosterneuburg v Dolním Rakousku. Klášter patří Kongregaci rakouských augustiniánských kanovníků.

Založen byl na místě bývalého římského opevnění v roce 1114 markrabětem Leopoldem III. Babenberským. Podle legendy zde klášter Leopold založil kvůli nálezu svatebního závoje své manželky Anežky z Waiblingenu na rozkvetlém stromě, který jí před devíti lety odvál vítr z tváře. Během své historie byl klášter mnohokrát přestavován a přistavován, takže je dnes souborem středověkého, barokního i historizujícího slohu. Je významným centrem rakouského duchovního, ale i hospodářského života, protože vlastní jeden z nejstarších vinohradů v Rakousku a také je oblíbeným turistickým cílem.

Klášter vystavuje zejména rozsáhlé sbírky středověkého umění. Zpřístupněny byly již roku 1774 proboštem Ambrosem Lorenzem, čímž se jedná o jednu z nejstarších galerií světa. K exponátům patří Verdunský oltář z roku 1181, díla Mikuláše z Verdunu či gotická socha zvaná Klosterneuburská Madona z přelomu 13. a 14. století.

V tomto klášteře studovala velká část budoucích kněží německé národnosti z Čech a Moravy, v období mezi dvěma válkami byla třetina zdejších seminaristů z Československa.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KRAPPMANN, Jörg. Několik životů Romana Karla Scholze. In: VÁCLAVEK, Ludvík. Roman Karel Scholz : Výbor z díla. Olomouc: Univerzita Palackého, 2014. ISBN 978-80-244-4067-5. S. 5–24. (česky a německy)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]