King's Cross St. Pancras (stanice metra v Londýně)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
King's Cross St. Pancras
Vstup z ulice Euston Road na nádraží King's Cross
Vstup z ulice Euston Road na nádraží King's Cross
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
MěstoLondýn, Kings Cross
ČtvrťCamden
Vznik1863
LinkyCircle Line
Hammersmith & City Line
Metropolitan Line
Northern Line
Piccadilly Line
Victoria Line
Technické informace
Počet nástupišť8
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

King's Cross St. Pancras je stanice londýnského metra, která se nachází na King‘s Cross v londýnské městské části Camden. Zaopatřuje dva hlavní londýnské železniční terminály – nádraží King’s Cross a St Pancras. Řadí se do tarifní zóny 1 (Travelcard Zone 1).

Historie[editovat | editovat zdroj]

První podzemní stanice na King's Cross byla otevřena v roce 1863 jako součást původní Metropolitan Railway. Následně, v letech 1868–1926, proběhla její přestavba.

Vestibul stanice

Nástupiště tehdejší Great Northern, Piccadilly and Brompton Railway (současné Piccadilly Line) byla otevřena v prosinci 1906. Linka City & South London Railway (současná Northern Line) dosáhla King's Cross na jaře roku 1907. Nová nástupiště podpovrchových linek londýnskeho metra byla otevřena v roce 1941, s cílem ulehčení náporu cestujících, kteří přestupovali mezi podzemními a podpovrchovými linkami. Jejich část slouží pro železniční stanici King's Cross Thameslink.

Se zprovozněním druhého úseku Victoria Line byla 1. prosince 1968 otevřena její nástupiště na stanici King’s Cross St Pancras.

Nástupiště linek Circle, Metropolitan a Hammersmith & City Line

Velký požár stanici postihl 18. listopadu 1987. V jejích útrobách zemřelo 31 osob. Za příčinu byla označena zápalka vhozená do strojovny eskalátoru. V důsledku toho došlo ke zpřísnění bezpečnostních opatření a k nahrazení eskalátorů s dřevěnými schody.

Dne 7. července 2005 hrála stanice roli v teroristickém útoku, když se z jejích útrob rozešla čtveřice bombových atentátníků k nástupištím Circle Line, Piccadilly Line a na povrch do autobusové linky č. 30. Exploze si vyžádaiy 52 lidských životů, z toho nejvíce obětí (26 osob) zemřelo ve vlaku Piccadilly Line mezi stanicemi King's Cross St Pancras a Russel Square.

Linky[editovat | editovat zdroj]

Stanice King's Cross St. Pancras je jedním z hlavních přestupových uzlů londýnské dopravní sítě. Představuje součást linek:

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

V blízkosti stanice sa nacházejí:

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku King’s Cross St. Pancras (stanica metra) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Walthamstow Central Metro v LondýněVictoria Line směr Brixton
Highbury & Islington King’s Cross St. Pancras Euston
Walthamstow CentralBlackhorse RoadTottenham HaleSeven SistersFinsbury ParkHighbury & IslingtonKing's Cross St. PancrasEustonWarren StreetOxford CircusGreen ParkVictoriaPimlicoVauxhallStockwellBrixton