Kišon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kišon
Kišon u Haify
Kišon u Haify
Základní informace
Délka toku70 km
Plocha povodí1000 km²
SvětadílAsie
Pramen
Ústí
Protéká
Západní břeh Jordánu, Izrael
Úmoří, povodí
Středozemní moře
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kišon (hebrejsky נחל הקישון, Nachal Kišon, arabsky Nahr al-Mukutta) je 70 kilometrů dlouhá řeka na Západním břehu Jordánu a v Izraeli. Patří k největším vodním tokům v Izraeli. Plocha povodí dosahuje cca 1000 kilometrů čtverečních.

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Pramení pod horou Gilboa na severním okraji Samařska, na pomezí Západního břehu Jordánu a Izraele. Prochází pak okolím města Dženín. Odtud směřuje k severu, vstupuje na území Izraele a stáčí se k severozápadu napříč rovinatou a zemědělsky využívanou krajinou Jizre'elského údolí. Na horním toku jde o sezónní tok (vádí), na dolním má Kišon trvalý průtok. Kvůli výrazným srážkovým výkyvům a hrozbě záplav během zimního období byla na toku Kišonu uprostřed Jizre'elského údolí zřízena umělá vodní nádrž Ma'agar Kfar Baruch (מאגר כפר ברוך). Přebytky vody jsou pak využívány pro zemědělské účely.[1] Do Kišonu zde ústí několik dalších vodních toků, například Nachal ha-Šofet nebo Nachal Mizra.

Kišon poblíž Haify v roce 2010, po vyčištění toku

Z Jizre'elského údolí prochází Kišon skrz soutěsku poblíž vesnice Ša'ar ha-Amakim (Brána údolí) do Zebulunského údolí . Zde do něj zprava ústí potok Nachal Cipori. Kišon se pak vlévá do Středozemního moře nedaleko Haify a Haifského přístavu, přičemž ještě těsně před vtokem do moře přijímá zprava krátký vodní tok Nachal Gdora.

V roce 2001 byla z iniciativy Oblastní rady Zevulun na dolním úseku toku zřízena turistická cesta. Poblíž ústí se řeka dlouhodobě potýkala se silným průmyslovým znečištěním.[1] V září 2010 došlo při stavebních pracích poblíž toku Nachal Gdora k narušení hlavního kanalizačního potrubí a kontaminován byl i tok řeky Kišon, která přitom krátce předtím začínala jevit známky obnovy ekosystému, dlouhodobě do té doby narušovaného nečistotami.[2]

Řeka je zmiňována v Bibli, například Kniha Soudců 5,21: „Potok Kíšon odplavil ty krále , potok prastarý, ten potok Kíšon. Jen je mocně pošlapej, má duše[3]

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

levostranné

pravostranné

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b נחל קישון [online]. bet-alon.co.il [cit. 2010-10-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-01-14. (hebrejsky) 
  2. What's creeping into our creeks? , 12.09.10 [online]. Haaretz [cit. 2010-10-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Sd 5, 21 (Kral, ČEP)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]