Ketevan Mučednice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ketevan Mučednice
královna Kachetského království
Portrét
Doba vlády1601–1602
Narozeníasi 1560
Úmrtí13. září 1624 (asi 63–64 let)
Šíráz
ManželDavid I. Kachetský
PotomciTeimuraz I. Kachetský
OtecAshotan I. Muchrani
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ketevan Mučednice (cca 1560?13. září 1624) byla královnou Kachetského království ve východní Gruzii. Byla zabita v Šírázu v Íránu po dlouhém mučení safíovskými suzerény z Gruzie za odmítnutí vzdát se křesťanství a konvertovat k islámu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Ketevan se byla dcerou prince Ašotana z dynastie Muchrani (Bagrationové) a manželkou prince Davida Kachetie, budoucího krále Davida I. Kachetského v letech 1601–1602. Po Davidově smrti se Ketevan zabývala náboženskými stavbami a charitou. Nicméně když Davidův bratr Konstantin zabil svého vládnoucího otce Alexandra II. a v roce 1605 si s podporou íránských Safíovců uzurpoval korunu, shromáždila Ketevan kachetské šlechtice a s armádou vyrazila proti otcovrahovi. Uzurpátor zemřel v bitvě. Podle safíovského úředníka a kronikáře, Fażliho Ḵuzāni, prokázala Ketevan charakteristické milosrdenství Konstantinovým přeživším stoupencům a důstojníkům. Nařídila, aby se se zraněnými nepřátelskými vojáky zacházelo odpovídajícím způsobem a přijala je, pokud chtěli. Muslimští obchodníci, kteří utrpěli ve válce, byli kompenzováni a osvobozeni. Ketevan nechala Konstantinovo tělo v klidu poslat do Ardabílu.

Po povstání vyjednala se šáhem Abbásem I. Velikým, který byl nadřízený nad Gruzií, aby potvrdil jejího nezletilého syna Teimuraze kachetským králem, zatímco ona převzala funkci regenta.

V roce 1614 poslal Teimuraz Ketevan jako vyjednavačku k šáhovi Abbásovi, Ketevan se stala čestným rukojmím v neúspěšném pokusu zabránit tomu, aby bylo kachetské království napadeno Íránem. Několik let byla držena v Šírázu, dokud jí Abbás I. nenařídil zříci se křesťanství, což odmítla a v roce 1624 byla umučena rozžhavenými kleštěmi. Části jejích pozůstatků byly tajně převezeny portugalskými katolickými misionáři z řádu augustiniánů, očitými svědky mučednictví, do Gruzie a pohřbeny v klášteře Alaverdi. Zbytek jejích pozůstatků byl údajně pochován v augustiniánském kostele v Goy v Indii.

Královna Ketevan byla kanonizována patriarchou Zachariášem z Gruzie a den 13. září byl Gruzínskou pravoslavnou církví zaveden jako její vzpomínkový den.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ketevan the Martyr na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Královna z Kakhiti
Předchůdce:
Tinatin Amilakhvari
16011602
Ketevan Mučednice
Nástupce:
Tinatin Amilakhvari