Keith Kinkaid

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Keith Kinkaid
Keith Kinkaid v dresu New Jersey Devils
Keith Kinkaid v dresu New Jersey Devils
Osobní informace
Datum narození4. července 1989 (34 let)
Místo narozeníFarmingville, New York, USA
ZeměUSA USA
Výška191 cm
Hmotnost88 kg
Klubové informace
Současný klubChicago Wolves
Číslo30
Pozicebrankář
Předchozí klubyNew York Bobcats
Des Moines Buccaneers
St. Louis Bandits
Union College
Albany Devils
New Jersey Devils
Columbus Blue Jackets
Montreal Canadiens
Laval Rocket
Charlotte Checkers
Hartford Wolf Pack
New York Rangers
Providence Bruins
Boston Bruins
Colorado Eagles
Colorado Avalanche
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Robertson Cup
zlato 2008/2009 St. Louis Bandits
Mistrovství světa v ledním hokeji
bronz 2018 Kodaň USA

Keith P. Kinkaid (* 4. července 1989 Farmingville, New York) je americký hokejový brankář hrající v týmu Chicago Wolves v severoamerické lize AHL.

Hráčská kariéra[editovat | editovat zdroj]

Mládež[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve Farmingville, v mládí hrával na Long Island posledně za Suffolk PAL Juniors a New York Bobcats. Před sezónou 2007/08 se přemístil do juniorské soutěže United States Hockey League (USHL), nejvyšší juniorská liga ve Spojených státech, závěr sezony dokončil v Des Moines Buccaneers (AtJHL), za které odchytal patnáct zápasů. Začátek následující sezóny 2008/09 nabrala jeho juniorská kariéra vzestup dolů, přestoupil až do druhé nejvyšší juniorské soutěže North American Hockey League (NAHL), kde hájil branku týmu St. Louis Bandits. V týmu se stal jasnou brankářskou jedničkou, jeho náhradníkem byl Erick Cinotti. Kinkaid se stal nakonec nejlepším brankářem celé soutěže, úspěšnost zákroku měl ze 40 odchytaných zápasů až 93,5%, průměr 1,78. Za úžasné výkony byl zvolen nejužitečnější hráčem, brankářem roku a vybrán do prvního All-Star týmu. V play-off přidal dvanáct zápasů s bilancí (10 výher, dvě prohry, průměr 1,15 a úspěšnost 95,1%, byl jedním z klíčových hráčů týmu, který dopomohl k týmovému úspěchu Bandits, získali Robertson Cup. Ve svém juniorském věku mohl být draftován týmem NHL, to se však nestalo, soutěž NAHL je druhá nejvyšší juniorská soutěž, proto nepřiláká žádnou zvláštní pozornost.

Po úspěšné sezoně v NAHL se pro ročník 2008/09 přestěhoval do Union Dutchmen hrající soutěž ECAC Hockey, která podléhá organizací NCAA. Jako v předešlém ročníku, se stal hlavním brankářskou jedničkou, odsunul tak svého parťáka Coreye Milana, který byl v předešlém ročníku jednička v bráně. V základní části odchytal 25 zápasů s úspěšností zákroků 91,2%, byl zvolen do All-Rookie týmu. V následující sezóně 2010/11 jen výjimečně pustil do brankoviště náhradníky, ze 40 možných zápasů nastoupil k 38, své statistiky vylepšil oproti minulému ročníku, stal se brankářem roku ECAC a zvolen do prvního týmu All-Star. S těmito úspěchy získal konečně dostatečnou pozornost pro National Hockey League (NHL) aniž byl vybrán ve vstupním draftu NHL. V dubnu 2011 podepsán kontrakt s New Jersey Devils.

New Jersey Devils[editovat | editovat zdroj]

Podle očekávání začínal sezónu 2011/12 na farmě New Jersey Devils v Albany Devils. Kvůli přetlaku v bráně Devils, kde hlavní oporou byl Martin Brodeur a dvojka Johan Hedberg, nepustili do brankoviště třetího brankáře. Proto strávil celý ročník v Albany Devils, střídal se s kolegou Jeffem Frazeem, nakonec Kinkaid odchytal více zápasů než Frazee ale lepší statistiky měl Jeff Frazee. Ročník 2012/13 byl pro Kinkaida průlomový, kvůli zkrácené sezony v NHL, se soustředil pouze na AHL, v Albany Devils dostal důvěru od hlavního trenéra jako jednička v brankovišti. Spolu s Jeffem Frazeem debutovali v NHL. Kinkaid dostal příležitost 5. března 2013, v zápasu proti Tampa Bay Lightning byl náhradníkem, Ve druhé třetině se zranil Martin Brodeur, kterého vystřídal v brankovišti, po zbytek utkání pustil ze třinácti střel jednu, překonal ho americký útočník Nate Thompson.

V sezóně 2013/14 působil Kinkaid jako třetí brankář New Jersey Devils (za Brodeurem a novou dvojkou Corym Schneiderem), do branky jej však nepustili, celou část tak odchytal na opět na farmě v Albany Devils s bilancí 24 výher ve 43 zápasech. další čtyři zápasy přidal v play-off, s úspěšnosti až 93.2% to ale nestačilo na další postup do semifinále. Sezona 2014/15 udělalo vedení New Jersey Devils zásadní změny, tou bylo i na místě brankářů, Martin Brodeur skončil v týmu, na post jedničky se přemístil Cory Schneider a jeho náhradník se stal Kinkaid. Celkově dokončil sezónu s 19 zápasy v NHL a 13 zápasy v AHL. Od sezony 2015/16 už nebyl posílán na farmu v Albany, je stálým členem hlavní sestavy New Jersey Devils. Do sezony 2016/17 držel post brankářské jedničky New Jersey Cory Schneider, v ročníku 2017/18 se rovnoměrně dělili, Schneidera trápilo zranění a také špatné výkonny, dokonce měl hrozivou bilanci 7 porážek v řadě. [1]

V sezoně 2018/19 se stal Kinkaid hlavním brankářem New Jersey Devils. Týmu se celkově nedařilo, brázdili na spodní části tabulky, Kinkaid se dostal s úspěšností zákroku pod 90 procent, to se mu ještě v kariéře NHL nestalo. V bráně se střídal s Corym Schneiderem, který měl taky pod 90 procent úspěšnost zákroků a třetí brankář Mackenzie Blackwood, který právě vynikal. Závěrem přestupního období, byl vyměněn do Columbus Blue Jackets za výběr v pátém kole vstupního draftu NHL v roce 2020.

Columbus Blue Jackets[editovat | editovat zdroj]

Ke konci února 2019 se připojil k organizaci Columbus Blue Jackets, brankářem číslo jedna zůstal Sergej Bobrovskij a jeho náhradníkem je Joonas Korpisalo. Do zápasů za Columbus nezasáhl, pouze stál na střídačce jako náhradní brankář.

Montreal Canadiens[editovat | editovat zdroj]

Jako volný hráč podepsal 1. července 2019 roční smlouvu v hodnotě 1,75 milionu dolarů s klubem Montreal Canadiens. Dlouhé roky je jednička v bráně Carey Price, tudíž působil jako náhradní brankář. Po odehrání šesti zápasů s úspěšností zákroku 87.5 procenta byl Kinkaid poslán na farmu v AHL do týmu Laval Rocket. Jeho propad v kariéře nezastavil ani v nižší soutěži, pouze 3 výhry ve 13 zápasech za Laval Rocket. 29. února 2020 byl poslán na hostování do Charlotte Checkers, záložní klub Carolina Hurricanes. V Charlotte Checkers odchytal pouze čtyři zápasy, ve kterých měl 92.4 procent úspěšnost zákroků. Takový vzrůst měl naposled v sezoně 2014/15 za Albany Devils.

New York Rangers[editovat | editovat zdroj]

Kinkaid opustil organizaci Canadiens po své jediné sezóně a 9. října 2020 podepsal jako volný hráč dvouletou smlouvu s New York Rangers na 1,65 milionu dolarů. Po odchodu Henrika Lundqvista se uvolnilo místo hlavního brankáře, mezi kandidáty byli dva náhradní ruští brankáři z předešlé sezony Igor Šesťorkin a Alexandr Georgijev. Za Rangers debutoval 7. března 2021 proti Pittsburgh Penguins, Rangers prohráli 5:1. Následující den 8. března 2021 byl do zápasu proti Bostonu Bruins zapsán jako druhý brankář, v průběhu utkání vystřídal v brance Igora Šesťorkina. Rangers vyhrál proti Bruins 5:4, Kinkaid obdržel dvě branky ze 30 střel, český útočník z Bostonu David Pastrňák vstřelil na začátku třetí třetiny branku a zapsal jsi 200 gól v NHL. Místo v hlavní sestavě si nevybojoval, byl tak jako třetí brankář poslán na farmu do Hartford Wolf Pack. V Hartford Wolf Pack dostal větší důvěru v brance než jeho slovenský konkurent Adam Húska, který stejně jak Kinkaid dostali šanci v brance Rangers.

Boston Bruins[editovat | editovat zdroj]

Po vypršení smlouvy v Rangers se upsal na jeden rok týmu Boston Bruins. Z předešlé sezony zůstali brankáři Linus Ullmark a Jeremy Swayman. Kinkaid byl přeřazen na farmu do Providence Bruins. V Providence Bruins se střídal v brankovišti s americkým brankářem Brandon Bussi, který měl v polovině sezony lepši statistiky než Kinkaid. 13. listopadu 2022 byl Kinkaid povolán do Boston Bruins a nastoupil do zápasu proti Buffalo Sabres, z 31 střel pustil za svá záda jen jednu, utkání skončilo vítězstvím Bostonu Bruins 3:1. Po zápase se vrátil zpět na farmu. Do hlavního kádru Bostonu se už nevrátil, o post jedničky v Providence Bruins soupeřil s Brandonem Bussi. Sezonu 2022/23 nedochytal v Bruins, na konci února byl vyměněn do Colorada Avalanche.

Colorado Avalanche[editovat | editovat zdroj]

25. února 2023 byl vyměněn z Bostonu Bruins do Colorado Avalanche za kanadského útočníka Shane Bowers. V týmu byl přetlak brankářů, první brankář Alexandr Georgijev a dvojka Pavel Francouz. Právě českého brankáře Pavla Francouze trápilo zranění v dolní části těla, z farmy povolali náhradníka Justuse Annunena a naopak Kinkaida poslali na farmu v Colorado Eagles. Avalanche povolal Kinkaida jako druhého brankáře na zápas proti Dallas Stars, do zápasu zasál ve 32. minutě, kdy střídal Georgijeva za stavu 1:5 pro Dallas. Zápas skončil porážkou 3:7, Kinkaid pustil jednu branku z devíti střel. Po zápase byl poslán zpět na farmu v Coloradu Eagles, kde dokončil sezonu.

Návrat do New Jersey Devils[editovat | editovat zdroj]

13. září 2023 oznámil viceprezident a generální ředitel Tom Fitzgerald, že podepsali s nechráněným Kinkaidem roční dvoucestnou smlouvu na 775 000 amerických dolarů v NHL a během působení v nižší farmářské soutěži AHL 350 000 amerických dolarů. V organizaci Devils naposledy působil v sezoně 2018–19, v sezoně 2023–24 bude působit jako záložní brankář, především bude chytat za Chicago Wolves. Po deseti odehraných zápasů v AHL, se střídal v brankovišti s americkým kolegou Adam Scheel, který měl na začátku sezony lepší statistiky.

Reprezentace[editovat | editovat zdroj]

Poprvé svou zem reprezentoval až v seniorské kategorii, v mistrovství světa 2016 se dělil o místo s Mikem Condonem z Montréal Canadiens. S americkou reprezentací se umístili na čtvrtém místě. O dva roky později se opět zúčastnil mistrovství světa, tentokrát dostal plnou důvěru od trenéra Jeffa Blashilla. Po nevydařeném zápase před dvěma roky o bronzovou medaili tentokrát zvládli, a porazili Kanadu 4:1.

Ocenění a úspěchy[editovat | editovat zdroj]

  • 2009 NAHL - Hvězdný tým jižní divize
  • 2009 NAHL - Nejlepší průměr
  • 2009 NAHL - První All-Star Tým
  • 2009 NAHL - Brankář roku
  • 2009 NAHL - Nejužitečnější hráč
  • 2010 ECAC - All-Rookie Tým
  • 2010 ECAC - Třetí All-Star Tým
  • 2011 ECAC - První All-Star Tým
  • 2011 ECAC - Brankář roku
  • 2011 NCAA - První All-American Tým
  • 2018 MS - Top tří hráčů v týmu

Prvenství[editovat | editovat zdroj]

Rekordy[editovat | editovat zdroj]

Klubové rekordy Albany Devils

  • nejvíce vychytaných čistých nul celkově (10)
  • nejvíce vítězných zápasů celkově (69)

Statistiky[editovat | editovat zdroj]

Základní části[editovat | editovat zdroj]

Sezona Tým Liga Z V P R/Pvp MIN OG ČK POG %ChS
2007–08 New York Bobcats AJHL 28 20 5 3 1458 58 3 2.39 .935
2007–08 Des Moines Buccaneers USHL 15 4 9 2 844 48 0 3.41 .893
2008–09 St. Louis Bandits NAHL 40 30 5 4 2393 71 7 1.78 .936
2009–10 Union Dutchmen ECAC 25 12 8 3 1478 61 1 2.48 .912
2010–11 Union Dutchmen ECAC 38 25 10 3 2265 75 3 1.99 .920
2011–12 Albany Devils AHL 42 17 20 3 2347 115 3 2.94 .904
2012–13 Albany Devils AHL 45 21 17 6 2644 120 2 2.72 .905
2012–13 New Jersey Devils NHL 1 0 0 0 26 1 0 2.31 .923
2013–14 Albany Devils AHL 43 24 13 5 2519 96 4 2.29 .912
2014–15 Albany Devils AHL 13 7 2 3 713 26 1 2.19 .923
2014–15 New Jersey Devils NHL 19 6 5 4 925 40 0 2.59 .915
2015–16 New Jersey Devils NHL 23 9 9 1 1,241 58 2 2.81 .904
2016–17 New Jersey Devils NHL 26 8 13 3 1,485 65 1 2.64 .916
2017–18 New Jersey Devils NHL 41 26 10 3 2,298 106 1 2.77 .913
2018–19 New Jersey Devils NHL 41 15 18 6 2,302 129 3 3.36 .891
2019–20 Columbus Blue Jackets NHL 0
2019–20 Montreal Canadiens NHL 6 1 1 3 340 24 0 4.24 .875
2019–20 Laval Rocket AHL 13 3 7 3 750 43 0 3.44 .876
2019–20 Charlotte Checkers AHL 4 2 1 1 241 9 0 2.24 .924
2020–21 Hartford Wolf Pack AHL 2 2 0 0 120 2 1 1.00 .962
2020–21 New York Rangers NHL 9 3 2 1 486 21 1 2.59 .898
2021–22 Hartford Wolf Pack AHL 37 20 14 2 2164 106 1 2.94 .904
2021–22 New York Rangers NHL 1 1 0 0 60 2 0 2.00 .935
2022–23 Boston Bruins NHL 1 1 0 0 60 1 0 1.00 .968
2022–23 Providence Bruins AHL 20 8 7 4 1123 58 0 3.10 .909
2022–23 Colorado Avalanche NHL 1 0 0 0 28 1 0 2.15 .889
2022–23 Colorado Eagles AHL 7 4 3 0 398 16 1 2.41 .918
2023–24 Chicago Wolves AHL
Celkem v NHL 169 70 58 21 9,241 448 8 2.91 .905

Play-off[editovat | editovat zdroj]

Sezona Tým Liga Z V P MIN OG ČK POG %ChS
2008–09 St. Louis Bandits NAHL 12 10 2 728 14 3 1.15 .951
2013–14 Albany Devils AHL 4 1 3 238 9 0 2.26 .932
2017–18 New Jersey Devils NHL 2 0 2 202 9 0 5.87 .804
Celkem v NHL 2 0 2 202 9 0 5.87 .804

Reprezentace[editovat | editovat zdroj]

Rok Tým Soutěž Z V P R MIN OG ČK POG %ChS
2016 USA MS 6 1 4 0 350 19 0 3.25 .871
2018 USA MS 9 7 2 0 526 15 2 2.29 .912
Seniorská kariéra celkově 15 8 6 0 876 34 2 2.77 .892

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]